Alhoewel je geld niet kunt eten, dragen of op drinken is het een van de belangrijkste zaken hier in Nederland. Geld heeft op zich als papier geen waarde, nee, het is de waarde die de verkopers en handelaren er aan geven. Maar zonder geld ben je toch echt nergens, zo zou je niet kunnen eten, drinken of kleren kunnen kopen. Maar wat is geld nu eigenlijk precies?
De eerste bekende betaalmethode was zo’ n 4500 jaar geleden in het oude Mesopotamie wat ligt bij Irak (en tegenwoordig niet meer bestaat) Ze betaalde hier echter nog niet met muntstukken maar door het afwegen van zilver. Door het wegen van de edelmetalen konden ze dan zien hoeveel iemand had en hoeveel dat waard was. Ook waren de eenheden die destijds gebruikt werden anders. Zo kon je met een sikkel (of ook wel gram) zilver betalen. Pas later rond 600 voor Christus werden de eerste munten gebruikt. Dit gebeurde in Lydie. Vroeger maakte ze de munten vaak uit een edelmetaal maar tegenwoordig worden er onedele metalen gebruikt omdat dat goedkoper en praktischer is, anders zou het verkopen van een edelstenen 5 cent muntje meer opbrengen dan 5 cent. De eerste bankbiljetten werden pas rond de 11e eeuw uitgevonden in China. Het zou nog bijna 500 jaar duren voordat het eerste bankbiljet zijn weg naar Europa vindt.
Je kan het betalen met geld indelen in 2 grote groepen. Je kan contant betalen, hierbij overhandig je bijvoorbeeld een bankbiljet of enkele munten. Ook kan je giraal betalen waarbij er een boel mogelijkheden zijn. Zo leen je met een creditcard eigenlijk tijdelijk een klein bedrag van de bank waarna de winkel de rekening opgestuurd naar de bank waarna het geld wordt afgeschreven van je eigen saldo. Als je pint dan zorgt de computer ervoor dat het geld van je rekening wordt afgeschreven. Met de chipknip kan je een bepaald bedrag opladen bij een pin automaat en deze vervolgens bij een parkeerautomaat weer leeg halen. Elke manier heeft weer zijn eigen voor en nadelen en het zijn juist deze kenmerken die bepalen of de methode populair of niet populair is.
Aangezien het vervalsen van een bankbiljet gemakkelijker is dan het vervalsen van een muntje en tevens veel oplevert zijn er ingewikkelde manieren om bankbiljetten te maken. Zo gebruikt een bank alleen kleuren inkt die je niet in de doorsnee drukker vindt. Het extra drukmerk zorgt ervoor dat het moeilijk te vervalsen is en vaak duurder kost om een vervalsing te maken dan het biljet daadwerkelijk waard is. De ontwerpen van de biljetten zijn strikt geheim en het is dan ook moeilijk om het precies na te maken.
Het probleem van geld is dat de waarde kan schommelen. Misschien zou je denken dat de waarde omhoog gaat bij het veelvoudig drukken van geld maar dat is niet zo. Anders zou de wereld immers geen armoede kennen. Als de regering namelijk meer geld bijdrukt dan dat er nodig is dan schieten de prijzen ook de pan uit. Zo hebben we tegenwoordig het probleem in Zimbabwe waart een brood nu een miljoen kost. Maar het kan nog erger: na de instorting van de Amerikaanse beurs waren er biljetten van 100 miljard mark in de omloop! geld maakt niet gelukkig, geen geld maakt wel ongelukkig