Uit de schulden komen

Uit de schulden

Wanneer je een of meerdere leningen hebt lopen kan er zomaar iets gebeuren waardoor het aflossen van deze lening(en) een probleem kan worden. Zo kunt u in deze tijden van crisis bijvoorbeeld uw baan verliezen en niet zomaar een andere baan vinden om de maandlasten te kunnen betalen. Voor u het weet kunt u hierdoor een flinke schuld opbouwen waar u niet zomaar vanaf bent. Het is handig om daarom goed te weten hoe te handelen voor het geval u ooit in deze situatie terecht komt.

 

Stappenplan

Het belangrijkste is om structuur aan te brengen in het aflossen van een schuld. Wanneer u voor uzelf een duidelijk stappenplan opstelt kunt u dit eenvoudig volgen wanneer u in de problemen raakt. Hiermee voorkomt u een hoop stress en lastige situaties waar u niet op bent voorbereid.
Weet wat u uitgeeft
De eerste stap in uw stappenplan is het op een rijtje zetten van uw uitgaven en hier uw inkomsten tegenover te zetten. Het is erg belangrijk dat u weet wat uw inkomsten zijn en hoeveel hiervan aan bepaalde zaken wordt uitgegeven. Op deze manier kunt u bepalen hoe uw maandlasten zijn en of hier eventueel rente betalingen en aflossingen bij kunnen komen. U kunt zo eenvoudig zien bij welke extra maandlasten de kosten hoger zullen worden dan de ontvangsten, iets wat u wilt voorkomen. Het kan aardig wat werk zijn, maar het biedt ook grote voordelen om hiervoor met een begroting te werken. Houd een bepaalde periode uw uitgaven bij en stel aan de hand daarvan een begroting op. Op deze manier weet u precies hoeveel ruimte u heeft om extra uitgaven te doen zonder in de schulden te raken.

 

Zet de schulden op een rijtje

Nadat u weet wat er in- en uitgaat is het verstandig alle schulden eens op een rijtje te zetten. Wanneer u een degelijk overzicht maakt van de verschillende leningen en andere betalingsverplichtingen komt u niet voor verrassingen te staan. In principe is dit een van de belangrijkste punten van uw inkomsten en uitgaven. Deze kosten komen namelijk maandelijks terug. Tevens is het goed om na te gaan hoe uw maandlasten voor de leningen zullen veranderen. Zo kunnen deze bijvoorbeeld minder worden bij een persoonlijke lening wanneer u meer en meer aflost, maar zullen deze gelijk blijven bij bijvoorbeeld een annuïtaire lening.

 

Zoek hulp

Wanneer u merkt dat uw uitgaven hoger zijn dan de inkomsten en u op korte termijn onvoldoende mogelijkheden ziet om hier iets aan te doen moet u direct hulp zoeken. Het is vaak een probleem dat mensen ontkennen geldproblemen te hebben. Ze denken het zelf binnenkort wel op te kunnen lossen, maar zijn hier dan onvoldoende realistisch en kritisch in. Het is belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn als het gaat om hulp zoeken. De problemen worden alleen maar groter wanneer u hier mee wacht en de problemen ontkent. Hoe eerder u hulp zoekt bij het uit de schulden komen, hoe eerder u er ook weer vanaf zult zijn.

 

2 Reactiesnaar “Uit de schulden komen”

  1. Jelke schreef:

    Mooie afsluiten over hulp zoeken. Een externe prikkel om uit je schulden te komen is wat er nodig. zelf zie je het soms gewoon niet.

  2. Melvin schreef:

    Fijn artikel. Het is makkelijk niet te kijken naar je schulden, maar beter is natuurlijk om je er langzaam uit te werken.

Plaats een reactie