Moet softdrugs gelegaliseerd worden?

Drugs zijn een bekend probleem in de maatschappij. Maar zoals veel mensen beamen: problemen worden veroorzaakt door mensen, zo kan je kijken naar de economische crisis: het wordt allemaal erger gemaakt dan het is wat dan weer ernstige gevolgen kan hebben. Daarom besloot ik eens dieper onderzoek te doen voor het schrijven van dit artikel. Want wat zijn sofdrugs nou eigenlijk een is legalisatie nou echt zo’ n groot probleem?

Wat zijn drugs?

coffeeshop

Veel mensen associëren alle drugs als een geheel maar niks is minder waar. Je hebt namelijk 2 groepen drugs waar je soft en hard drugs in kan onderscheiden. Soft drugs zijn drugs waar je gemakkelijker van kan afkicken terwijl harddrugs je het hele leven blijven achtervolgen. Mensen die harddrugs gebruiken worden meestal voor eeuwig heftige verslaafde en snakken letterlijk naar een snuifje wiet. Als ze dit niet krijgen dan kunnen ze zelfs gevaarlijk doen. Om deze reden zullen harddrugs nooit legaal worden verklaart. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met de softdrugs?

Soorten softdrugs

Net zoals planten en dieren in groepen en familie’ s worden verdeeld gebeurt dit ook met drugs. Elke soort drug geeft weer een ander effect en heeft ook weer de nodige bijwerkingen. Hieronder volgt een lijstje met de bekendste drugs en de belangrijkste kenmerken.

wiet

 • Speed: Het effect van speed verschilt per persoon en kan variëren van heel positief tot heel negatief.
  Paddo: Paddenstoelen met aparte bijwerkingen. Er is meer kans dat je er niet blij van wordt dan wel blij. Zo zijn er diverse zelfmoord gevallen bekend wat kwam door de hallucinaties die paddo’ s veroorzaken.
  Poppers: Te koop in diverse winkeltjes. Alhoewel het illegaal is blijft het makkelijk te verkrijgen. De drug bevindt zich in een kokertje in poedervorm. De meest ‘veilige’ maar ook snelst uitwerkende soft drug.
  Cannabis: Cannabis is een grote groep waaronder wied zich bevindt. Cannabis is afkomstig van de bekende wiet planten en geeft positieve gevoelens mee.
  GHB : Werkt vooral in op de emotionele elementen van de mens. Zo kan je er emotioneel raken maar ook wordt de omgang met andere mensen gemakkelijker.

Wel bekende effecten van soft drugs

drugsplantage

Alhoewel de effecten van de verschillende soorten drugs sterk verschillen zijn er toch enkele wel bekende effecten die kunnen optreden.

– Fijne emotionele gevoelens worden opgewekt.
– Een rustig ‘relaxed’ gevoel kan optreden.
– Het kan werken als verdoving tegen de pijn.
– Het is een manier om allerhande zorgen te vergeten.
– Drugs kunnen een extra energie stoot geven.
– Verscherping van zintuigen waardoor o.a. geluid gemakkelijker kan worden waargenomen.

Wel bekende negatieve gevolgen van drugs

Net zoals veel andere verslavende middelen hebben ook softdrugs de nodige nadelige gevolgen. Vaak wegen deze zelfs zwaarder dan de positieve alhoewel de gebruiker dat vaak niet door heeft.

– Door het gebruik van softdrugs kunnen er hallucinaties optreden.
– Het gebruik van softdrugs kan diverse kwalen waaronder hoofdpijn opbrengen.
– Er bestaat een grotere kans op ontstekingen, waaronder in de nieren.
– Raar gedrag waaronder plotselinge woedeaanvallen en vlotte stemmingswisseling kunnen optreden.
– Je kan er gemakkelijk aan verslaafd raken (alhoewel het afkicken van soft drugs relatief gemakkelijk is.)
– Een overdosis kan dodelijk zijn.

Hoe raak je aan de drugs?

softdrugs

Veel mensen kunnen het zich waarschijnlijk niet voorstellen. Hoe kan iemand nu zo diep zinken? Dat ze alleen nog maar leven voor die ene snuif per dag. Om dit te begrijpen ging ik wat dieper in het leven van een junkie of verslaafde zitten. Een bekende reden is gewoon voor de lol, voor het gevoel of omdat de vrienden het ook deden. Er zijn echter ook wel wat diepere meer begripvolle reden voor het gebruik van drugs. Zo zijn het vaak mensen die hevige pijnen of problemen leiden in hun directe leefomgeving waardoor ze het allemaal niet meer goed zien zitten. De drugs zijn dan een mooie uitlaatklep. Ook is het een feit dat veel pubers meer los komen van hun ouders en juist de dingen gaan uitproberen die niet mogen. Zo heeft maar liefst 3 procent van de jongeren rond de 14 jaar al wel eens wiet gesnoven wat toch een behoorlijk aantal is. De redenen van het nemen van drugs zijn dus verschillend.

Contemporaine wetgeving rondom softdrugs

In Nederland ligt de wetgeving rondom drugs nogal moeilijk en eigenlijk behoorlijk lachwekkend. Zo is het verkoop van softdrugs toegestaan in de zogenaamde coffee shops. Hier kunnen verslaafde dan terecht voor een legale snuif. Het aparte is echter dat de teel van drugs, zowel soft als hard niet is toegestaan door de wet. Nu vraag ik me ten zeerste af hoe de verkopers aan hun voorraad komen als dit verboden is. Op die manier lokt de regering in Nederland dus eigenlijk een illegale activiteit uit zonder het te voorkomen. Dit gedeelte van de wet slaat, als je het verder bekijkt, dan ook nergens op. Ik Amerika ligt het echter heel anders. De straffen in Amerika zijn namelijk ontzettend streng en je moet niet raar kijken voor een levenslange gevangenisstraf. Vroeger stond er zelfs de doodstraf op het smokkelen van drugs wat dan is sommige gevallen nog zwaarder was dan moord. De resultaten zijn echter anders dan je zou denken. Juist in Amerika zijn er het meeste illegale drugs gebruikers in verhouding met Nederland. Amerika werkt nu dan ook naar een vergelijkbaar beleid als dat van Nederland en, hoe stom het ook klinkt, Nederland werkt naar een strenger beleid vergelijkbaar met Amerika. Waar de straffen in Nederland steeds strenger worden zo worden ze in Amerika steeds milder.

Gevolgen van het momenteel soepele drugs beleid

De gevolgen van het beduidend soepel drugs beleid in Nederland zijn merkbaar. Zo kent Nederland een grote stroom drugstoerisme uit bijvoorbeeld Frankrijk die hier alleen maar heen gaan om zoveel mogelijk drugs te gebruiken. Deze ‘toeristen’ zijn echter niet goed voor de omgeving en laten vaak allerhande troep achter waaronder injectie spuiten. Dit is dan weer gevaarlijk voor bijvoorbeeld een passerend kind die daarmee verwond kan raken. Ook blijken steeds meer scholieren te gaan experimenteren met drugs met natuurlijk alle gevolgen van dien. Dit feit wordt nog eens verergert doordat sommige coffee shops vlak bij scholen liggen. Momenteel is het nogal actueel en is de regering bezig met een minimale afstand van een school voor coffee shops. Maar of dat helpt? In extreme gevallen kunnen softdrugs en drugs in het algemeen leiden tot een grote stijging van de criminaliteit. Drugs zijn namelijk erg duur waardoor men nieuwe manieren gaat bedenken om de dure hobby te financieren zoals stelen.

mogelijke oplossingen voor het gebruik van drugs

Er zijn genoeg oplossingen die het gebruik van drugs kan tegengaan. De vraag is echter of ze ook werken. Het geheel illegaliseren van softdrugs lijkt mij geen goede oplossing. De echter verslaafde bedenken toch wel een manier om aan het goedje te komen wat de maatschappij absoluut niet ten goede is. Op die manier vormen er immers als snel groepen mensen die in Amerika ook wel gangs worden genoemd en stiekem drugs dealen. Ook zou het een idee zijn om een limiet voor drugs in te stellen. Wordt je met een hoger percentage aangetroffen dan zorgt dat voor een onmiddellijke arrestatie en eventueel een hoge boete. Een andere oplossing zou het aanbieden van gratis afkick behandelingen zijn. Zo kunnen ook de armere drugs verslaafde ergens komen afkicken en vervolgens een nieuw leven beginnen. En wat betreft het drugstoerisme, daar is ook wat tegen te bedenken! Zo kan je een pasjes syteem bedenken waarbij alleen Nederlandse burgers er een kunnen verkrijgen. Hiermee hebben ze dan toegang tot coffee shops. Buitenlanders krijgen dezen permissies niet. Op die manier hou je ongewenste bezoekers gemakkelijk buiten.

mijn mening

Na dit verhaal willen jullie natuurlijk weten wat ik er van denk. Ikzelf heb nog nooit een echte ervaring met drugs gehad en ook ken ik niemand in mijn wijde omgeving die zich ermee heeft ingelaten. Wel hoor ik wel eens verhalen over andere VMBO scholen in de omgeving waar zich de raarste gebeurtenissen afspelen. Of ik deze situaties serieus moet nemen weet ik niet maar naar mijn oordeel valt het drugs gebruik in het kleine dorpje waar ik woon, Heemskerk, erg mee.

Maar laat ik naar mijn standpunt gaan. Ik zelf ben vol tegen drugs. Toch is mijn standpunt het tegenovergestelde van wat je zou verwachten: Ik ben voor de legalisering van softdrugs. Natuurlijk ga ik deze verrassende mening onderbouwen met de nodige argumenten. Ten eerste vindt ik dat Nederland een vrij land is. Roken is immers ook nog steeds in bepaalde omgevingen toegestaan en is ook schadelijk voor de gezondheid. Sterker nog, het is zelfs schadelijk voor de gezondheid van andere mensen in dezelfde ruimte. Het zou dan niet helemaal eerlijk zijn om een ander middeltje wat over het algemeen geen gevolgen heeft voor andere af te schaffen.

Als tweede argument pak ik Amerika erbij. Je ziet dat ze daar met een harde hand het gebruik van drugs tegengaan. Ze sturen mensen levenslang de cel in om het daglicht nooit meer te zien. Als je de resultaten tegenover Nederland echter bekijkt zorgt dit alleen maar voor een stevige stijging van de misdaad en dat kan nooit de bedoeling zijn. Iets in de geest van de mensheid zorgt ervoor dat een groot deel van de meerderheid altijd hetgeen wilt doen wat fout is. Dat is immers spannend, nieuw en zelfs stoer. Het wordt voor jongeren dan al snel een heuse uitdaging om drugs te bemachtigen. Ook zal op die manier de misdaad alleen maar toe nemen omdat je dan de eerder genoemde gangs krijgt.

Wel ben ik voor een andere manier van preventie tegenover het drugs gebruik. Zo kan er betere voorlichting komen op scholen over de nare gevolgen van drugs. Zeg dat ze het mogen gebruiken maar neem dan bijvoorbeeld een ex-junkie mee die verteld over zijn leven. Of laat plaatsjes zien van junkies op straat. Maak het de jongeren duidelijk dat zulk gedrag alleen maar uit mond in het vergooien van je eigen leven. Preventie hoeft immers niet altijd bij de kern te liggen, nee, naar mijn mening kan je beter naar het begin van de levensvorm gaan en kijken wat er mis gaat. Op die manier voorkom je veel en is het vaak niet eens nodig om te straffen.

Conclusie

Je verwacht me toch niet om een conclusie te geven? Dit is nu echt zo’ n onderwerp waarbij iedereen zijn of haar eigen mening heeft. Het blijft interessant om andermans argumenten en hoofdlijn te lezen maar er zal nooit een duidelijk antwoord op deze vraag komen.

1 Reactienaar “Moet softdrugs gelegaliseerd worden?”

 1. Niels Boonstra schreef:

  beste…

  hoe dan ook, wie heeft dit artikel geschreven? het kan van pas komen bij mijn werkstuk maar daarvoor heb ik een schrijver en een datum van publicatie nodig.

  mvg,
  Niels.

Plaats een reactie