Het juiste werkgeheugen kiezen

Functies RAM of werkgeheugen

RAM staat voor Random Acces Memory. Dit geheugen bestaat vaak uit twee geheugensticks welke in de geheugenbanken van het moederbord worden geplaatst. Alles waarvoor een computer geheugen nodig heeft wordt tijdelijk ondergebracht in het RAM geheugen. Het voordeel van RAM geheugen is dat dit zeer snel werkt. Wanneer je een handeling opstart welke in het RAM geheugen is opgeslagen, is bijvoorbeeld een toepassing zeer snel gereed voor gebruikt. Wanneer je deze toepassing opnieuw zou moeten starten vanaf de harde schijf, kan dit erg lang duren. De processor en het RAM geheugen wisselen constant informatie met elkaar uit.

 

Besturingssysteem en werkgeheugen

Het besturingssysteem is een van de grootste geheugen slurpers. Wanneer alles erg langzaam werkt kan het zijn dat er te weinig RAM geheugen aanwezig is in de computer. Vaak geeft de computer dan een melding. Als het moederbord het toelaat kun je dit geheugen makkelijk uitbreiden met een variant met meer geheugen. Wanneer er bijvoorbeeld twee maal 1GB RAM geheugen in een computer zit, zou je dit kunnen verhogen met twee maal 2GB RAM geheugen. Het is overigens aan te raden om twee dezelfde geheugensticks in het moederbord te plaatsen, zodat de samenwerking ideaal is.

 

Aanschaffen werkgeheugen

Als er nieuw geheugen gekocht moet worden dan kan dit het beste in een computerwinkel gedaanworden, of bij een groothandel. Geheugen kun je kopen voor een paar tientjes en kan de prestaties van je computer flink verbeteren. Vooral in een laptop is het een kwestie van een klepje openschroeven en het geheugen vervangen. De laptop herkent het nieuwe geheugen meteen en zal, wanneer het moederbord dit toestaan, meteen versnellen. Bekijk dus van te voren wel eerst of het mogelijk is om het geheugen uit te breiden. Je zult niet de eerste zijn die nieuw geheugen gaat kopen en met een nieuwe laptop naar huis gaat.

Plaats een reactie