Harde schijf: veel snel en goed opslaan!

De harde schijf van een computer is het onderdeel waar alle gegevens op staan. Niet alleen programma’s als Paint en Powerpoint, maar ook het hele besturingsysteem. De harde schijven zijn over de laatste jaren erg gegroeid in capaciteit. Waar een harde schijf eerst uit enkele megabytes of gigabytes bestond, is een harde schijf van 500 gigabyte meer regel dan uitzondering in nieuwe computers en laptops.

 

Geschiedenis harde schijf

Waar een computer eerst vaak twee verschillende soorten harde schijven had staat tegenwoordig alles op één schijf. Dit is omdat de harde schijven nu veel goedkoper zijn en je meer ruimte krijgt voor het zelfde geld als een aantal jaar geleden. Bij het uitzoeken van een harde schijf is het belangrijk om goed te kijken naar de opslagcapaciteit en snelheid van de harde schijf.

 

Formaat harde schijf

Bij een harde schijf voor een computer of laptop moet er ook rekening met gehouden worden met het formaat. De 3,5 inch harde schijf van een computer past namelijk niet in een laptop, welke met een harde schijf van 2,5 inch werkt. Wanneer een laptop kapot gaat, kan de harde schijf vaak makkelijk uit de laptop worden gehaald. Door deze harde schijf in een andere laptop te plaatsen kan er nog steeds over deze gegevens beschikt worden. Het is eventueel ook mogelijk om de harde schijf in een externe behuizing te plaatsen, welke daarna op een laptop of computer kan worden aangesloten.

 

 

Opslagruimte harde schijf

Wanneer je overal je gegevens wilt gebruiken is een draagbare of externe harde schijf een goed alternatief. Deze harde schijven kun je bijvoorbeeld via USB aansluiten op je USB-poort. Voor ongeveer €100 heb je al een harde schijf met maarliefst 1,5 terabyte (1.500 gigabyte). Het is wel belangrijk om naar de overschrijfsnelheid te kijken. Hoe hoger deze is, des te sneller worden bestanden op de schijf verwerkt. De voeding van de externe harde schijf wordt uit de computer gehaald.

 

Aanschaffen harde schijf

Als je over gaat tot het aankopen van een harde schijf is het een goed idee om eerst even op internet de verschillende soorten te bekijken. Op winkel en productvergelijk sites staan vaak veel bruikbare tips. Een harde schijf is makkelijk online te bestellen. Natuurlijk kun je ook terecht bij een groothandel of computerzaak voor een harde schijf.

Plaats een reactie