Grafische kaart: welke is de beste?

De grafische kaart in een computer zorgt ervoor dat alles zichtbaar wordt op je beeldscherm. De grafische kaart zet gegevens om zodat een monitor deze kan weergeven als beeld. Voor een computer waar enkel wat mee gesurft wordt is een goede grafische kaart niet zo belangrijk. Echter is een goede grafische kaart voor gamers en personen die veel met multimedia werken een must. Een kantoorcomputer kan goed werken met een grafische kaart welke op het moederbord geïntegreerd zit. Een gamer heeft echter een snelle en goede grafische kaart nodig. Deze wordt vaak los gekocht en heeft een eigen koeling nodig.

 

De techniek

Je kunt een grafische kaart bijna als een kleine computer vergelijken, omdat deze ook erg veel informatie moet verwerken. Erg veel 1-en en 0-en moeten namelijk omgezet worden tot prachtige 3D beelden. De computer verstuurt de informatie over het beeld naar de grafische kaart. Deze data wordt door de grafische kaart bewerkt en opgeslagen op het geheugen van de grafische kaart. Daarna wordt dit analoge beeld naar de monitor gestuurd en kan de monitor het beeld weergeven.

 

Resolutie en grafische kaart

Vaak klagen mensen dat hun computer hapert bij het spelen van een nieuw spel. Ze denken dan dat ze toe zijn aan een nieuwe computer. Dit is echter vaak niet eens nodig. Wanneer een spel met een hoge beeldschermresolutie wordt gespeeld, heeft de grafische kaart veel meer moeite met het weergeven van het zelfde beeld dan op een lagere beeldschermresolutie. De beeldschermresolutie verlagen zal in veel gevallen dus een vloeiend lopend spel opleveren. Wanneer dit echter niet werkt, is het misschien nodig om een nieuwe grafische kaart te kopen.

 

Aanschaffen grafische kaart

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe videokaart, is het belangrijk om te weten wat je er mee gaat doen. Voor tekstverwerken kan de meest simpele en goedkoopste variant voldoen. Wil je een snelle, goede video kaart dan is het verstandig om even op Google de verschillen tussen alle grafische kaarten te bekijken. Via benchmark testen kun je gemakkelijk de verschillen in snelheid zien. Over het algemeen geldt, dat hoe sneller de grafische kaart is, des te meer geld je er voor moet betalen. Een grafische kaart is er vanaf een paar tientjes maar zijn ook te koop voor honderden euro’s. Laat internet je dus eerst goed informeren en vraag tekst en uitleg bij de computerwinkel.

 

Plaats een reactie