Het moederbord is het systeembord van een computer. Een moederbord is een printplaat met elektronica erop waar andere printplaten op gemonteerd kunnen worden. Daar komt ook de naam moederbord vandaan. Je zou de overige printplaten dus als kleine kinderen kunnen zien. Tegenwoordig zit bijna de hele pc aangesloten op het moederbord. Het voordeel hier van is dat computers goedkoper gemaakt kunnen worden en compacter worden gebouwd. Dit komt omdat eerst nog alle onderdelen los in een computerkast gebouwd werden.
De processor, het rekencentrum van een computer is aangesloten op het moederbord. Hoe beter de processor is, des te sneller een computer is. Deze processor wordt ook wel CPU genoemd, wat staat voor Central Processing Unit. Dit is het echte hart van een computer. Processors zijn er in veel verschillende soorten en maten. De BIOS zit ook op het moederbord. BIOS staat voor Basic Input/Output System. De BIOS zorgt ervoor dat een computer goed opstart en voert ook een aantal zelftests uit. Het RAM geheugen vormt ook een belangrijk onderdeel van het moederbord. RAM staat voor Random Acces Memory. Dit onderdeel zorgt er voor dat er bestanden tijdelijk worden opgeslagen. Het grote voordeel hier van is dat deze bestanden niet telkens vanuit de harde schijf geladen hoeven te worden.
Twee andere belangrijk onderdelen van het moederbord zijn twee chips, genaamd northbridge en southbridge. Beide chips hebben hun eigen taken. Zo zorgt de northbridge chip ervoor dat alle informatie ontvangen en verwerkt wordt van onder andere harde schijven, USB-poorten en audio. De southbridge chip zorgt voor alle verwerking van informatie van onder andere het geheugen en de processor. Deze twee chips zorgen voor een goede samenwerking van het geheel.
Ook al zit een computer vol met hardware, zonder goed moederbord zal de computer niet functioneren. Daarom is het van belang dat er een goed moederbord in een computer zit. In computeradvertenties staat echter vrijwel nooit iets over het moederbord. Wat je wel vaak tegenkomt is het geheugen, de processor en de grafische kaart. Computerleken weten echter niet dat veel van deze zaken dus samenhangen met het moederbord.
De prijs van een moederbord kan erg verschillen. Een simpele versie is er al vanaf een paar tientjes. Natuurlijk zijn er ook erg goede moederborden, waarbij de prijs ligt op honderden euro’s. Wanneer je een moederbord gaat kopen is het dus belangrijk om te weten wat je precies wilt hebben. Let er wel op, wanneer je dit niet weet merken ze dit al erg snel bij de computerwinkel. Vaak ga je dan naar huis met een moederbord dat veel te duur is voor de mogelijkheden waar je hem voor wilt gebruiken.
Wanneer er iets aan het moederbord veranderd moet worden moet er wel even opgepast worden. Het moederbord is namelijk erg gevoelig voor statische elektriciteit. Het is verstandig om jezelf eerst even statisch te ontladen alvorens je met het moederbord aan de slag gaat.