De voeding: voldoende stroomvoorziening computer

Een computer kan niet werken zonder stroom. Daarom is het erg belangrijk dat een computer is aangesloten door middel van een goede voeding. De voeding van een computer is echter wel iets meer dan de stekker die je in het stopcontact stopt. Een computer kan niet goed werken zonder voldoende voeding en zelfs een kleine piek in de spanning kan fataal zijn.

 

Kwaliteit voeding: wat is er nodig?

Wanneer een computer voldoende voeding heeft, zou er niets aan de hand moeten zijn. De computer heeft immers voldoende vermogen zodat alle onderdelen van stroom worden voorzien. Ondanks dat de computer is aangesloten op het 230 volt netwerk, hebben veel computeronderdelen maar een kleine hoeveelheid stroom nodig. Deze stroom dient ook erg stabiel te zijn, bij veel pieken of dalen in de toevoer van de stroom kan dit schade aanbrengen in de computer. Een computeronderdeel gebruikt namelijk maar maximaal 12 volt. Wanneer er spanningsproblemen in een computer zijn kan deze uit zichzelf vastlopen of opnieuw opstarten.

 

Desktop en voeding

Als er een standaard systeem in een computerwinkel wordt gekocht, kan er vanuit worden gegaan dat de voeding helemaal in orde is. Wanneer het echter om zelfbouw of tweedehands gaat is het belangrijk om de voeding even na te lopen. Voor een paar tientjes meer kan er een goede voeding worden gekocht die er voor zorgt dat de computer nooit last heeft van spanningsverschillen.

 

Spanningsverschillen

Spanningsverschillen kunnen vaak voorkomen. Er zijn handige stekkerdozen met stroombeveiliging, welke zorgen dat deze verschillen de computer niet bereiken. Echter kan blikseminslag wel roet in het eten gooien. Wanneer de bliksem namelijk inslaat is het niet altijd zeker dat de stroom op tijd afgesloten wordt. Het is in ieder geval raadzaam om apparatuur van het stroomnet af te halen bij onweer.

 

Stroomuitval

Echter kan de stroom ook zomaar uitvallen, bijvoorbeeld door kortsluiting. Gelukkig is er op het gebied van stroombeveiliging nog een handig apparaat. Er zijn namelijk noodstroomvoorzieningen te koop welke je computer beveiligen tegen stroomverlies en blikseminslag. Wanneer de stroom uitvalt in huis ben je alle niet opgeslagen gegevens kwijt. Een noodstroomvoorziening zorgt er echter voor dat de computer gewoon door blijft werken. Vaak hebben deze noodstroomvoorzieningen ook nog een schadeverzekering en gegevensverlies garantie. Bij een duur computersysteem, wat dag en nacht aanstaat, is het zeker geen overbodige luxe om wat extra stroombeveiliging aan te schaffen.

 

2 Reactiesnaar “De voeding: voldoende stroomvoorziening computer”

  1. Computerverhuur schreef:

    Dus als ik het goed begrijp is het ook niet verstandig om TEVEEL watt te bestellen?

Plaats een reactie