Hoe wordt de BTW berekend?

belastingsdienst

Iedereen heeft wel eens van de BTW of belasting over de toegevoegde waarde gehoord. Hierbij gaat het om een belasting die wordt geheven op (bijna) alle producten die worden aangeboden door ondernemingen. Hierbij wordt en mag er alleen BTW gerekend worden door bedrijven die staan ingeschreven bij de kamer van koophandel. Deze bedrijven zullen de volledige BTW vervolgens afdragen aan de belastingsdienst.

Hoeveel BTW betaalt u precies?


Hoeveel BTW u dient te betalen hangt van verschillende producten af. Ten eerste is het de verkoopprijs die vanzelfsprekend een belangrijke rol speelt: het is immers een percentage van het aankoopbedrag dat betaald dient te worden. HierbijBTW gelden er verschillende tarieven: het standaard tarief van negentien procent is geldig voor producten die worden aangeboden door consumenten en niet behoren tot de primaire levensbehoeften. Zes procent geldt voor de primaire producten waaronder we in Nederland voedsel verstaan. Over sommige producten in Nederland wordt geen BTW berekend omdat de producten te belangrijk zijn: denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen.

De BTW die u dient te betalen moet niet verward worden met de zogenaamde accijnzen. Accijnzen zijn namelijk een vast bedrag en geen percentage. Daarnaast geld deze extra belasting alleen voor artikelen die binnen een bepaalde categorie slechte producten behoren, bijvoorbeeld sigaretten.

Hoeveel BTW moet u betalen?

Het berekenen van de BTW die u dient te betalen is erg eenvoudig. Wanneer u het bedrag exclusief de BTW heeft dient u het te delen door honderd en te vermenigvuldigen met 119. Op die manier weet u direct het bedrag dat u dient te betalen. Wanneer u alleen de te betalen BTW wilt weten kunt u het bedrag delen door honderd en keer negentien doen. Wanneer u een bedrijf heeft en u gebruikt de aankoop voor de onderneming dan kunt u de BTW ook nog terug vorderen.

3 Reactiesnaar “Hoe wordt de BTW berekend?”

  1. Benvinda schreef:

    ik wil graag iets weet ik wil auto kopen om naar Kaapverdie te sturen moet ik BTW betalen, als u een antwoord weet graag als vast bedankt.
    B.Gomes

  2. Btw berekenen schreef:

    Je kan ook makkelijk online de btw berekenen, er zijn hier een boel websites voor!

Plaats een reactie