Alles over de Sony PSP

De handheld oorlog is nog in volle gang. Je hebt nintendo’ s ds met het opklapbare scherm en sony komt met een mooiere maar misschien iets minder originele handheld. Ik ga sony’ s handheld onder de loep leggen en bekijken of de handheld de moeite waard is, want wie hoort de oorlog eigenlijk te winnen?

Knoppen

Laat ik is beginnen met de bediening van de handheld. Aan de achterkant bevinden zich twee schouderknoppen de r en de l, zoals ze heten wat natuurlijk weer staat voor rechts en links. De schouderknoppen zijn vooral handig voor het spelen van games. Naast het scherm bevinden zich enkele tekens, namelijk een kruisje, rondje, vierkantje en driehoekje. Deze zijn makkelijk indrukbaar en voor degene die al bekend zijn met een eerdere versie van de ps heerlijk vertrouwd. Links vindt je 4 pijltjestoetsen waarmee je door de diverse menuutjes scrolt en ook bevindt zich hier een analoge stick. Deze is goed weggewerkt, en geloof het of niet, maar ik moest een behoorlijk tijdje zoeken voordat ik hem gevonden had.

In de doos

In de doos zitten:

– een oplader, die je helaas veel zal nodig hebben want na 3 uur is je psp toch wel leeg
– een handleiding waar alle functies worden uitgelegd
– en natuurlijk je psp, je grote kameraad
– Een klein geheugen kaartje (32 mb)

het systeem

psp versies

Nadat je de powerknop hebt omgezet flikkert het beeld aan en vraagt de psp je vriendelijk om enkele zaken als je naam, de tijd en de datum die je natuurlijk met veel plezier invult. Vervolgens kom je bij het menu waar je naar rechts en naar links kan scrollen. Hieronder beschrijf ik de functies die je hier kan vinden

opties

Hier kan je heel veel dingen instellen, van de internetverbinding tot de achtergrond, werkelijk alles is instelbaar. Ik was er dan ook een tijdje mee bezig om de diverse dingen te bekijken die er hier tussen stonden.

afbeeldingen

Het is mogelijk om afbeeldingen op je psp te zetten en deze er weer af te halen. De afbeeldingen kunnen zowel in breedbeeld als in windowed worden weergeven wat erg fijn is. Ook kan je ze in een dia voorstelling laten voorbijkomen. Als je dan ook nog is de psp camera hebt is het ook nog eens mogelijk om zelf je eigen foto’ s te maken met je psp.

muziek

Het is ook mogelijk om muziek af te spelen. Dit is een leuke extra, en de kwaliteit is dan ook prima (alleen raad ik je aan een koptelefoon te gebruiken, de psp heeft vrij kleine speakers en het geluid kan dan ook niet al te hard) alleen is de psp nogal groot en als je van plan was om heb als mp3 te gebruiken dan loop je er de hele tijd mee rond te sjouwen. De psp ondersteunt haast alle muziekformaten en dat is dan wel weer mooi meegenomen

film

Leuke functie is de mogelijkheid om films af te spelen op je psp. Dit is zowel mogelijk via een UMD die je voor een niet al te hoog bedrag in de winkel kan aanschaffen, als via de harde schijf. Het uploaden van een filmpje op een psp is echter wel een beetje veel werk aangezien je het bestand eerst moet converteren, want een normaal media player bestand ondersteund meneer niet.

Games

Games, daar gaat het natuurlijk vooral om. En gelukkig zijn die er in overvloed. De spellen zien er stukken mooier uit op de psp, zeker in vergelijking met de ds. Enkele aanraders zijn bijvoorbeeld gta vice city stories en tekken die je voor maar 20 euro uit de winkel kan halen. Nadeel bij het spelen van schiet spellen is het ontbreken van een 2e analoge stisck waardoor het mikken nogal moeizaam gaat.

internet

Tot slot is er nog de functie om te internetten op je psp. Hiervoor heb je echter wel een draadloze ingang nodig zoals wii fi of een router. Als je deze hebt dien je het internet nog in te stellen en een beetje te klooien met wep keys enzovoort. Als het eenmaal gelukt is kan je ht gewoon opslaan en hoef je deze instellingen niet opnieuw te doen. Surfen op het web is grappig, zo draadloos, maar het intikken van een adres duurt toch wat lang.

Zo zie je dat de psp vele functies bevat die helaas niet allemaal even nuttig en leuk uitpakken als de bedoeling was. Toch is het een prima Multi media apparaat en het is zeker leuk om er even meet te stoeien.

harde schijf

Sony PSP

De psp heeft GEEN ingebouwde harde schijf maar werk met geheugenkaarjes. Bij de psp wordt maar een klein geheugen kaartje geleverd, dus als je volop wilt genieten van de verscheidene Multi media functies dan zal je toch nog is flink wat moeten betalen, aangezien de psp 1gb kaartjes toch al snel 40 tot 30 euro kosten.

design

De psp ziet er mooi uit, al is hij wat aan de zware kant. Hij is te verkrijgen in het wit en in het zwart, maar ik prefereer toch de zwarte versie. Op de witte zie je het vuil wel erg goed zitten en op de zwarte komt het beeld beter tot zijn recht. Het beeld is in te stellen op lichtheid waar een lampje achter het scherm voor zorgt. S’ nachts spelen is dus helemaal geen probleem. De psp is aan de achterkant nogal dik wat komt door de brede accu. Aangezien de psp een breedbeeldscherm heeft heb je een aardig groot tasje nodig om hem te kunnen vervoeren. De psp ziet er dus prachtig uit maar is op sommige gebieden toch wat onhandig.

mijn mening

Sony heeft een prachtige handheld gecreëerd met een aantal leuke Multi media functies. Dat deze niet allemaal even goed uit de verf komen is jammer, maar toch, na wat moeite, bekeek ik mijn favoriete serie op vakantie. De spellen zijn erg goed van kwaliteit, en zijn misschien wel niet zo origineel als de ds titels, maar wel zeker zo leuk. Wat zeg ik? Eigenlijk zijn de spellen veel leuker! De psp heeft namelijk de mogelijkheid om snel 3-d beelden te laden waardoor je gewoon prachtig vormgeven 3-d spellen kan spelen op je hand held. Want gta spelen op de psp is toch een geweldige ervaring.

conclusie

Sony heeft met de psp bewezen dat gamen in 3-d en het afspelen van films, muziek en afbeeldingen prima samengaat. Dit apparaat heb ik voor de lol ook laten testen door mijn oma en zij kon er ook aardig mee weg. Toch vond mijn oma de ds leuker, net als mijn kleine broertje. Hieraan kan je zien dat de doelgroepen van de 2 handhelds gewoon anders liggen en de psp eerder voor de doorgewinterde gamer is. De psp is zeker de moeite waart als jij dat ook bent en de ds maar niks vind.* Foto’ s volgen snel, ciao upload service ligt er weer) uit *

2 Reactiesnaar “Alles over de Sony PSP”

 1. psp gebruiker schreef:

  weten jullie ook hoe ik een psp scherm kan maken en als dat niet kan wat is de goedkoopste site waar ik het scherm kan laten maken? Mvg psp gebruiker.
  alvast bedankt

 2. psp lite schreef:

  hoe komt het dat mijn scherm flikkert als ik er op speel? geluid blijft hetzelfde, hij doet dit ook als ik in de auto op een lader speel?

  waar ligt dit aan?

  groetjes
  seppe

Plaats een reactie