Wat is verliefdheid?

Misschien ken je het gevoel wel: een tinteling in je buik alsof er vlinders in rondvliegen. Betekent dit direct dat je verliefd bent of komt het gewoon door een fonk aan de andere kant van de tafel? In dit artikel bekijken we de voornaamste kenmerken van verliefdheid waardoor je gemakkelijker kan inschatten of het echt de ware is.

Wat is verliefdheid

Filosofen noemen het een vicieuze cirkel, wetenschappers een chemische reactie terwijl de normale mens het iets moois noemt. Alhoewel je daarover wellicht gelijk hebt is het natuurlijk ook een chemische reactie en dan laten we de filosofen lekker verder kleppen. Wanneer je verliefd bent worden er hormonen en neurotransmitters in de hersenen gemaakt en door de inhoud van deze stofjes (endorfine, oxytocine, fenylethylamine) krijg je een goed gevoel. Bij verliefdheid wil je dat gevoel zo lang mogelijk hebben en raak je dus eigenlijk verslaafd aan die persoon.

verliefdheid

Kenmerken van de liefde

Wanneer je echt tot over de oren bent kan je de nodige bijwerkingen ondergaan. Die zijn in de meeste gevallen gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid. Voorbeelden van de risico’ s zijn het idealiseren van de geliefde waardoor de goede eigenschappen de slechte bijna helemaal wegwerken. Daarnaast zijn er andere psychische gevolgen zoals het verlies van concentratie en het bekende gevoel in de buik. Het geheel van gevoelens maakt het interessant om de desbetreffende persoon nog eens te zien,

Echt verliefd…

Of je echt verliefd bent… dat kan wel eens verschillen. Er bestaan immers allerlei soorten liefde, van naastenliefde tot liefde voor je hobby of een pannenkoek. De meeste mensen zullen daar niet op verliefd worden maar wanneer het om een menselijk wezen gaat kan je het wellicht eens uitproberen.

Plaats een reactie