De goedkoopste lening kiezen

Een lening kiezen

Soms heeft u net even wat meer geld nodig dan dat u op dat moment beschikbaar hebt. Uw televisie begeeft het, of u wilt graag een verbouwing doen nu u kinderen heeft gekregen. Vaak komen deze dingen voor wanneer u de financiële middelen net even niet heeft. Het kan dan een goede oplossing zijn om te gaan lenen. Het is echter wel belangrijk dat u goed rondkijkt alvorens u een lening afsluit.

 

Vergelijken

Wanneer u besluit een langlopende lening aan te gaan is het belangrijk dat u de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Tegenwoordig zijn er tientallen instellingen die allemaal claimen de goedkoopste te zijn. Het is raadzaam om ze op het gebied van rente en looptijd goed met elkaar te vergelijken. U kunt vaak het beste de totale kosten van de lening berekenen, of dit laten doen door de kredietverstrekker. Het kan bijvoorbeeld duurder uitpakken wanneer u een lagere rente, maar een langere looptijd heeft dan een hogere rente, maar een kortere looptijd. Uiteraard hangt dit allemaal af van uw wensen met betrekking tot de looptijd. De kredietverstrekker kan u altijd voorrekenen hoeveel de lening u in totaal zal kosten en wat de maandlasten zullen zijn. Daarnaast is het nuttig om rekening te houden met de ontwikkeling van de maandlasten. Zullen deze de gehele periode gelijk blijven, afhangen van hoeveel u leent zoals bij een doorlopend krediet, of steeds lager worden naarmate u meer aflost? Het zijn allemaal vragen die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste lening.

 

Lenen in de winkel

Tegenwoordig zijn er veel winkels die een uitgestelde betaling aanbieden. U kunt dan bijvoorbeeld uw televisie direct mee naar huis nemen en dient deze dan in maandelijkse termijnen af te betalen. Deze uitgestelde betaling is soms rentevrij, maar vaak wordt er wel degelijk rente berekend over deze uitgestelde betaling. De rente die winkels berekenen over dit soort leningen is vaak stukken hoger dan de lening die u bij een andere kredietverstrekker kunt krijgen. Wanneer u dus toch graag een uitgestelde betaling wilt doen en hier rente over moet betalen is het vaak slimmer om eerst langs, bijvoorbeeld, de bank te gaan om daar een lening af te sluiten tegen gunstige voorwaarden. U gebruikt deze lening dat vervolgens om uw televisie te kopen en bent daarmee de winkel verder niets meer schuldig. Uw lening loopt bij de bank tegen voor u aantrekkelijkere voorwaarden.

 

Leen als het nodig is

Het is uiteraard belangrijk om pas te lenen wanneer dit echt nodig is. Als u bijvoorbeeld nog geld op de bank heeft staan is het slimmer om dit eerst te gebruiken. U loopt dan weliswaar rente mis over dit spaargeld, maar de rente die u moet betalen voor een lening is altijd hoger. Door goed te kijken naar de kosten van een lening kunt u goed bepalen wat voor u het handigst is. Uiteindelijk kost lenen namelijk altijd geld en is het raadzaam om de goedkoopste manier te vinden. Geld is geld, dat is bij iedere instelling hetzelfde, maar de prijs kan sterk verschillen.

Plaats een reactie