Voldoende koeling in je computer

 Voldoende koeling is belangrijk

Het is erg belangrijk dat een computer over voldoende koeling beschikt. Veel onderdelen van een computer produceren nou eenmaal veel warmte. Dit komt omdat veel onderdelen telkens in gebruik zijn. Wanneer deze warmte niet weggevoerd wordt blijft deze circuleren in de computer. De computer kan dan oververhit raken. Daarom moet een computer te allen tijde over voldoende koeling beschikken, zodat dit niet kan gebeuren. Een computer die oververhit raakt sluit zich vaak af om te zorgen dat er geen onderdelen doorbranden. Computer onderdelen kunnen door oververhitting minder lang mee gaan of zelfs smelten en kapot gaan.

 

Airflow

Om te zorgen dat de warmte goed uit een computer weg kan is het belangrijk om een goede computerkast te hebben. Deze kast moet het geluid goed isoleren en warmte goed afvoeren. Dit betekend dus dat er ruimte moet zijn voor een goede “airflow”. Dat betekent dat de warmte bij punt A ontstaat en bij punt B de computer verlaat. Dit kan alleen al erg veel schelen qua warmte.

 

Goede koeling

Echter heeft een computer bijvoorbeeld op een warme zomerdag niet genoeg aan simpelweg een goede airflow. Daarom heeft een computer ook diverse ventilatoren. Deze ventilatoren kunnen op meerdere manieren in een computer zitten. Er kan bijvoorbeeld een kleine ventilator op je grafische kaart zitten om deze te koelen. Ook zal er vaak één of meerdere grote ventilatoren in een computer zitten. Deze ventilatoren zorgen voor zowel de aanvoer van nieuwe, koude lucht als voor de afvoer van de warme lucht. Het is wel belangrijk om deze ventilatoren af en toe stofvrij te maken. Aangezien de ventilatoren lucht aanzuigen komt hier veel stof op af. Wanneer er teveel stof op een ventilator, of op het rooster zit heeft deze moeite met het aanzuigen van lucht. De ventilator gaat dan minder snel draaien en functioneert minder goed. Wanneer dit gebeurd kan dit ook geluidsoverlast geven. Maak de ventilatoren dus regelmatig stofvrij voor een optimale koeling van de computer.

 

Lucht of waterkoeling?

Wanneer luchtkoeling niet genoeg is, kan altijd overgegaan worden op waterkoeling. Met waterkoeling wordt de computer, logischerwijs, gekoeld met water. Waterkoeling is in tegenstelling tot luchtkoeling bijna niet hoorbaar. Ook is het een voordeel dat waterkoeling garant staat voor lagere temperaturen dan luchtkoeling. Het is echter niet aan te raden om zelf een waterkoelingsysteem in elkaar te zetten wanneer hier nog geen ervaring mee is.

 

Ventilatoren aanschaffen

Ventilatoren kunnen in elke computerwinkel worden gekocht. Let wel goed op de prijzen en specificaties. Een huis, tuin en keukencomputer heeft bijvoorbeeld minder koeling nodig dan een zwaar game systeem.

 

Plaats een reactie