Technische maatregelen tegen spam

Wanneer de spam uit gebieden komt die niet gemakkelijk aan te pakken zijn kunnen er technische maatregelen genomen worden. Door het blokkeren van servers en het filteren van inkomend mails kunnen mails eenvoudiger geblokkeerd worden. De spammers zitten echter ook niet stil. Door zoveel mogelijk servers te gebruiken en kenmerken van mails te manipuleren zorgen ze ervoor dat de mails alsnog aan kunnen komen. Door het adres van de afzender te vervalsen is het ook erg lastig om de afzender aan te pakken. Maar welke technische maatregelen kunnen er zoal genomen worden?

Opt out

Bij berichten met een periodiek karakter kan de ontvanger stop spamdoor middel van een opt-out systeem zich afmelden van een spambericht. Deze methode is echter niet altijd te vertrouwen: sommige spammers zien dit als een bevestiging dat het adres correct is waardoor het verkocht kan worden waarmee er alleen maar meer reclame zal binnen komen. Wanneer je iets besteld hebt bij een bedrijf die je kent dat moet de opt out aangeboden worden en binnen tien dagen verwerkt worden, anders kunnen er boetes uitgedeeld worden door OPTA.

Maiadressen verbergen

Door de adressen te verbergen kunnen spammers niet langer de mails verzenden naar juiste adressen. Er is dan ook de nodige software aanwezig om voor mail adressen te zoeken op het internet. Het publiceren van je eigen adres of dat van een ander is dan ook niet aangeraden aangezien je op die manier snel spam zult ontvangen. Het is echter mogelijk om het mailadres te verbergen door trucjes toe te passen:

  • [email protected] verwijder vervolgens .com, software zal het niet langer als een mailadres zien.
  • Vervang het @ door AT of een afbeelding van het @
  • Door middel van javascript is het mogelijk om het mail adresi n code te verbergen.
  • Maak een mailadres dat niet kan bestaan, bijvoorbeeld [email protected]. Vervolgens is het hopen dat de gebruiker snapt dat het laatste deel verwijderd moet worden. Let er echtero p dat programma’s invalid vroeg of laat zullen herkennen.

BBC gebruiken

Wanneer je een mail naar veel mensen moet sturen is het verstandig om deze naam in het BCC vlak te plaatsen. Op die manier is het alleen voor de ontvangers zichtbaar. Wanneer alle adressen in aan staan is het voor spammers mogelijk om alle adressen in een database op te slaan terwijl bij BCC alleen de oorspronkelijke zender (jij!) zichtbaar is.

Help mee aan een spamvrije wereld

  • Koop niets bij spambedrijven, op die manier steun je ze om verder te gaan met de activiteiten.
  • Ga voorzichtig om met je mailadres en maak gebruik van een spamfilter in een applicatie als Outlook.

Plaats een reactie