Kunnen we de techniek nog bijbenen?

Wanneer we anno 2000 vergelijken met een dikke eeuw terug dan kunnen we wel concluderen dat de wetenschap en de ontwikkelingen op dit gebied een grote stap hebben gezet. Waar men vroeger tientallen jaren verbaasd was over de uitvinding van de radio gaat het tegenwoordig wel anders: de technologieën vliegen om ons heen, en alle ontwikkelingen zijn nog maar moeilijk bij te houden. De tijd van zwaarden en sabels is voorbij en de het tijdperk van atoombommen en straaljagers is aangebroken. Maar kunnen we de techniek nu eigenlijk nog bijbenen?

Wat als de techniek ons inhaalt?

machines

Tegenwoordig zijn er meer ongelukken dan vroeger wanneer we naar de mobiliteit kijken. Dit is dan ook logisch, aangezien we ons steeds vaker ter land, ter zee en door de lucht verplaatsen waarbij we gebruik maken  van koekblikken gemaakt door de genieën van de huidige wereld. Wanneer we onze eigen techniek echter niet goed kunnen doorgronden is het maar de vraag hoe de toekomst er uit zal zien. Als we tegenwoordig de catastrofale gevolgen van bepaalde technieken niet kunnen voorzien, hoe zal dit dan later zijn?

Lerende machines

Want wat zou er gebeuren wanneer de machines, de moderne technologie waar onze maatschappij zo afhankelijk van geworden is, faalt? Wat als de machines leren van hun fouten en die van ons en bepalen dat ze ons niet meer nodig hebben… Het zijn immers de mensen die het meeste leed hebben toegedaan aan het ecosysteem van alle levende wezens in de afgelopen miljard jaar.

Wanneer we de machines te veel macht geven in onze samenleving bestaat er een kans dat ze ons leven gaan beheersen. Ze zullen wellicht niet streven naar wereldmaatschappij, maar bij gebrek aan grondstoffen kunnen ze wel voor een totale wereldoorlog zorgen. Wanneer dit gebeurd zijn de gevolgen niet te overzien, en daarbij is het zo dat er een kans bestaat dat er iemand besluit om de volgende stap te nemen. Onafhankelijke robots die zichzelf dingen kunnen aanleren. Wanneer de computer ook maar een beetje verstandig is zal hij ogenblikkelijk de mensheid proberen uit te roeien: het zijn immers de mensen die de machines maken die er weer voor zorgen dat de aarde verloren gaat. Zo komen we in de vicieuze cirkel van de techniek: vooruitgang is niet altijd vooruitstrevend…

Door: Alex Mostert, 16 jaar, VWO opleiding

Plaats een reactie