Joomla zoekmachine vriendelijk maken

Joomla staat niet direct bekend als het meest zoekmachine vriendelijke systeem.  Wanneer er geen wijzigingen worden gemaakt kan je al snel de fout in gaan… en ik kan je vertellen dat dit mij behoorlijk wat keren gebeurd is. Gevolg is een slecht geïndexeerde site en het mislopen van winst op het werk waarvoor je zowel uren hebt vrijgemaakt en zoveel geld hebt gegeven. Ik heb besloten om mijn trucs te publiceren m.b.t. het SEO vriendelijk maken van Joomla, zodat jullie niet de fout in gaan waar ik dat wel ging.


Wat je kan doen zonder plug-ins of modules

Meta tags

Stap één is vanzelfsprekend het aanmaken van unieke metatags voor iedere pagina. Tegenwoordig zeggen veel mensen, dat de meta tags steeds minder belangrijk worden. Feit blijft echter dat ze prominent aanwezig zijn in de zoekresultaten, en ze kunnen bezoekers nog net even naar binnenlokken of juist wegjagen. Zie het als je voordeur… wanneer alles er grauw en somber uit ziet zal niemand aanbellen. Vergeet daarbij niet om de metatags van de startpagina van de site te veranderen. Dit kan je doen in de configuratie van het systeem.

Schakel PDF voor Joomla uit


Ik zal je een verhaal vertellen: dankzij de leuke PDF functie van Joomla is mijn grote geldhal.nl project helemaal mislukt. Het was mijn plan om hier een reusachtige site op te bouwen rondom allerlei financiële onderwerpen. Ik had de site letterlijk volgepompt met informatie en na de officiële opening bleken zowel de mensen als de zoekmachines tevreden te zijn. Het probleem was echter dat het de PDF documenten waren die werden geïndexeerd, waardoor mijn advertenties, menu’s en andere functionaliteiten niet eens weergeven werden. Het enige wat werd bekeken waren de teksten in een mislukte opmaak. Wanneer je jouw site online gooit is het dus SEO gezien van levensbelang om de PDF, mail en print functies uit te zetten. Dit is gelukkig niet heel moeilijk.

Wanneer je de PDF functionaliteit voor Joomla wilt uitschakelen, navigeer je simpelweg naar het artikelenbeheer. Hier selecteer je de optie voorkeuren om daar de verschillende instellingen te wijzigen. Schakel hier alle functies uit die je liever niet ziet in je Joomla installatie.

Goede UR’s

Laten we wel wezen: de standaard URL’s van Joomla zijn niets waard. Ze zitten vol met allerlei rare tekens als %j@uho$@ en zijn daardoor niet lekker te lezen. Dit is nadelig voor je bezoekers, maar helaas ook voor de zoekmachines. Wanneer je een hoge en prominente positie in Google wilt, is de exacte naam van de URL immers ook van belang. Wanneer er goede en begrijpbare zoekwoorden in het domein zelf zitten, kan dit een extra boost geven.

Wanneer je de url’s helemaal goed en begrijpbaar wilt laten weergeven dien je in de root van je installatie te kunnen. Op die locatie dien je het bestand  htacces.txt te wijzigen naar .htacces. Op die manier kunnen de URL’s op een geavanceerdere manier herschreven worden. Vervolgens kan je de volgende instellingen aanpassing in de configuratie die kunnen helpen bij het aanmaken van SEO vriendelijke URL’s:

  • Zoekmachinevriendelijke URL’s: verander naar ja voor URL’s die eenvoudig te indexeren zijn.
  • Gebruik Apache mod_rewrite: Zorgt voor nog nettere en duidelijkere URL’s, let wel op dat je .htacces al hebt veranderd: anders zal je site niet meer werken!
  • Voeg een achtervoegsel toe – voor veel gebruikers bekent, denk bijvoorbeeld aan .php. Zelf denk ik echter niet dat dit beter is voor de SEO positie…

Nu heb je zo’n beetje alle dingen gedaan die kunnen helpen bij het verbeteren van de algemene SEO positie. Er zijn echter de nodige handige programmaatjes die u kunt gebruiken om uw site nog beter te laten werken wanneer we naar de SEO kijken.

Hieronder enkele handige plugins:

Prachtig herschijfprogramma die allerlei bekende fouten uit Joomla houdt op het gebied van SEO, helaas wel tegen betaling en je moet ieder jaar weer voor nieuwe updates betalen. Bekijk deze link voor meer informatie: http://extensions.joomla.org/extensions/site-management/sef/10134

Een sitemap kan helpen bij de indexatie van een site, zelf gebruik ik altijd Xmap. Je kan Xmap hier gratis downloaden: http://extensions.joomla.org/extensions/structure-a-navigation/site-map/3066

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met plugins op het gebied van SEO. Welke plugins of modules gebruik jij altijd voor je Joomla site?

 

Google Webmaster Tools

Binnenkort gaan we dieper in op de Google Webmaster Tools, maar laat ik jullie alvast een tipje van de sluier geven. Het is verstandig om je site toe te voegen aan de (gratis!) Google Webmaster Tools aangezien je op die manier je sitemap kan versturen. Daarnaast is het mogelijk om je voorkeursdomein aan te geven: met of zonder www. Voor het domein.

Ik hoop dat deze tutorial jullie heeft geholpen bij het maken van een SEO vriendelijkere Joomla site. Het CMS systeem is behoorlijk dynamisch maar laat het wel eens afweten in de zoekmachine resultaten. Reacties zijn meer dan welkom.

Plaats een reactie