Internetbankieren: is het veilig?

Veel mensen vertrouwen het internetbankieren nog niet helemaal. Dit komt vooral door al de negatieve media aandacht waarbij de media het vaak heeft over scammers die mee kijken en al je geld doorsluizen naar een Afrikaanse rekening. Maar is internetbankieren nu echt zo onveilig, of zijn dit allemaal leugens?

Tan

Tegenwoordig werken veel mensen met een apparaatje. Vroeger ging dit echter met de zogenaamde tan codes welke je diende in te voeren. Deze codes waren echter niet helemaal veilig aangezien het door een inbreker eenvoudig  te stelen was.  Tegenwoordig gebruikt zo’ n beetje elke Nederlandse bank echter een nieuwe techniek waarbij je een apparaatje nodig hebt voor het genereren van unieke toegangscodes, het inbreken op een internetrekening is hierdoor wel erg lastig geworden!

In dit apparaatje stop je jouw eigen pin pas (andere passen werken niet) en je dient eerst je pincode in te voeren. Vervolgens krijg je via de site een code die je in het apparaatje dient in te voeren. Deze code moet exact overgetypt worden, aangezien de code anders zal afwijken. Vervolgens kan je deze code invoeren op het scherm om binnen te komen in de bankrekening.

Dit apparaatje heb je echter niet alleen nodig voor het  inloggen op de rekening: ook voor het overmaken van geld heb je de codes nog nodig en bij bedragen boven de duizend euro is de beveiliging zelfs nog strenger.

internetbankieren

Zwakke plekken

Er zijn echter nog zwakkere plekken aanwezig. Zo kan een koppeling van het Pay Pal account aan een bankrekening een risico zijn: een enkel wachtwoord heb je immers eerder dan een pinpas, apparaat en een pincode. Daarnaast is het vanzelfsprekend onverstandig om je apparaat overal te laten liggen. Wanneer j het apparaatje of je pinpas kwijtraakt is het vanzelfsprekend nog steeds het verstandigst om je pinpas en rekening tijdelijk te blokkeren. Boeven blijven immers boeven…

Tip: Controleer altijd of je op de echte site van de bank zit. Dit kan je aan de extra s zien in de adresbalk achter http (beveiligd protocol) Lees meer over internetbankieren op de internetbankieren startpagina!

Plaats een reactie