GHB als medicijn

Zoals je misschien weet kan GHB als medicijn gebruikt worden. Voorheen was deze chemische drug dan ook een medicijn, en de bedenker ontving hier nog een prijs voor! Tegenwoordig wordt GHB echter als een gevaarlijke drug gezien die fatale gevolgen kan hebben. Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van GHB, en wat was het idee van de maker?

 

Het begin van GHB

Het was in 1960 dat het de geleerde Henri Laborit lukte om GHB te isoleren uit het weefsel van een zoogdier. Hij zocht naar een methode om op een chemische wijze GHB te maken wat later zou lukken. Al in 1961 vond Camille Georges Wermuth een methode uit om op een chemische manier GHB te maken. Enkele jaren later werd GHB een officieel geneesmiddel wat door dokters kon worden voorgeschreven.

 

Geneesmiddel

Ja, je leest het goed. Tot de jaren tachtig werd GHB vaak ingezet als verantwoord geneesmiddel. GHB werd onder andere gebruikt tegen anesthesie en als slaapmiddel om patiënten te kalmeren. GHB werd ook door andere groepen mensen intensief gebruikt. Zo was het middeltje populair onder bodybuilders in de jaren tachtig, het middeltje zou vanzwege de anabole effecten de mannen meer kracht geven.

 

Het einde van GHB

In de jaren negentig werd er meer bekend rondom de drug GHB. Zo kam men erachter dat het als een date rape drug gebruikt kon worden, en dat het middel de nodige vervelende bijwerkingen had. Wereldwijd besloot met GHB te schrappen als geldig geneesmiddel gezien de nare effecten maar het middeltje bleef nog een lange tijd te koop.

 

GHB en de wet

Sinds één januari behoord GHB ook in Nederland tot de Opiumwet, dit was in Frankrijk al wat eerder het geval. Sinds 1996 is het middel niet meer legaal en werd het via de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening verboden om het middel te verkopen. Dit werd besloten nadat er meerdere mensen problemen ondervonden op Koninginnedag danzij de drug GHB. Toen GHB verboden werd stegen de prijzen en begon er een lange illegale weg naar het chemische goedje. Wanneer je tegenwoordig goed zoekt kan je zo GHB kopen in de lokale discotheek.

 

2 Reactiesnaar “GHB als medicijn”

  1. Gehaktbal schreef:

    Begin al trek te krijgen 🙂

  2. Lachen schreef:

    Haha dat klinkt onheilspellend.. zeker als men niet op de hoogte is van de combinatie met het maatschappelijk geaccepteerde alcohol. Veel mensen verkijken zich daarop

Plaats een reactie