Gedownloaden bestanden repareren met QuickPar

Een nog niet zo’ n oude techniek is het meesturen van PAR bestanden bij het downloaden van nieuwsgroepen. PAR bestanden kunnen een beschadigd bestand vaak toch nog repareren. Wanneer je een beschadigd bestand gebruikt werken de functionaliteiten vaak niet goed: bij een film werken bepaalde scènes niet en een programma is vaak niet te installeren… vervelend! Maar dit probleem kan door middel van QuickPar eenvoudig worden opgelost. In dit artikel bekijken we hoe je bestanden kan repareren door middel van het kleine maar interessante programmaatje QuickPar.

Installeren

Download en installeer QuickPar voordat je verdergaat.

Repareer

quickpar

Controleer eerst of het bestand beschadigd is. Dit kan je doen door het archief eerst uit te pakken. Wanneer WinRar of 7-Zip een foutmelding geeft bij het uitpakken, betekent dit dat er een fout in het archief zit. In zo’ n geval kan je het bestand proberen te repareren door middel van QuickPar.

Zoek het eerste PAR bestand op en selecteer de optie openen met. Het programma zal nu alle archieven langs gaan om beschadigde en ontbrekende bestanden op te zoeken. Na afloop zal hij, mits er voldoende repareerbestanden aanwezig zijn, de optie tot repareren aanbieden. Druk op de knop repareren en het programma zal het bestand automatisch repareren. Wanneer er onvoldoende blocks aanwezig zijn, is het onmogelijk om het bestand verder te repareren. Het heeft in zo’ n geval dan ook geen nut om het bestand alsnog te gebruiken: het is gewoon onherroepelijk kapot!

Door middel van QuickPar is het downloaden van nieuwsgroepen vereenvoudigd en kunnen beschadigde bestanden vaak alsnog gelezen worden.

Plaats een reactie