Een hond nemen: ja of nee?

Een hond is een hele verantwoordelijkheid waar je niet al te licht over moet doen. Je kan er immers een boel plezier van hebben maar het aantal vastgebonden hondjes aan een paaltje neemt ook steeds toe. Daarom is het verstandig om bepaalde criteria in gedachten te nemen bij het nemen van een beest. In dit artikel kan je enkele voordelen, nadelen en feiten lezen over het houden van een hond. Want alhoewel de voordelen eerst groter lijken dan de nadelen blijkt dit wel anders! Wij zelf hebben ook een hond dus we weten er alles van af… Na deze tekst zullen jullie het waarschijnlijk ook weten, hond of geen hond.

hond schattig tennisbal

Wat heeft een hond nodig?

Net als mensen hebben ook honden enkele basisbehoeften, zo moet een hond meerdere keren per dag zijn behoeften doen maar ook zal een hond voedsel moeten nuttigen en wat moeten drinken. Met dit in je achterhoofd zal je dus eens moeten nagaan of je hier wel tijd voor hebt en of het je leuk lijkt. Als een hond immers niet kan poepen in een buiten omgeving dat doet hij dat binnen en kan hij niet eten of drinken dan nuttigt hij stukjes bank. In het geheel kosten al deze dingen die een hond nodig geeft minstens een uur per dag, in die tijd had je je ook bezig kunnen houden met andere, in jouw ogen misschien wel leukere dingen.

Wat zal een hond goed doen?

Behalve deze standaardbehoeften is het ook verstandig om je hond zo nu en dan te wassen. Anders gaat hij vreselijk stinken en ook kan hij hiervan ziek worden. Verder zal hij ook de nodige aandacht nodig hebben. Zonder een aantal knuffels en een bepaald aantal uren gezelschap zal een hond namelijk verpieteren, het zijn net mensen. Ze hebben gewoon aandacht en liefde nodig. Ook zal je hond zo nu en dan naar een dierenarts moeten aangezien zij ook wel eens ziek worden. Je hebt dan ook voldoende geld nodig aangezien de prijs van een bezoekje aan de dierenarts flink kan oplopen, en dan heb ik het nog niet eens over de kosten van het hondenvoer en andere consumptiemiddelen.

honden rennen

Taakverdeling

Als je een huishouden deelt met meerdere mensen dan doe je er goed aan om een taakverdeling af te spreken. Bij ons thuis laat degene die als eerst beneden komt in de ochtend rakker, onze hond, uit. Overdag gaat deze taakverdeling echter minder goed en loopt het vaak uit tot ruzie. Daarom is het verstandig om een duidelijk schema op te stellen met afspraken. Wie doet het wanneer, wat is een goede tijd? Ook kan je mits slechts een persoon in het huis een hond wilt diegene alle verzorging in handen geven, dit kan echter mis gaan als die persoon vaak weg is.

Wat heeft een hond te bieden?

Tegenover al deze vervelende klusjes staat natuurlijk wel wat. Je hebt immers een maatje die, mede dankzij zijn afhankelijkheid van jouw als baas een sterke band met je ontwikkelt. Honden kunnen extreem trouw zijn en bescherming bieden. Ook kan een beest erg grappig zijn en de mafste toeren uit halen. Zo lachen we letterlijk elke dag weer om onze etterbak. Tot slot kan het als je van wandelen houdt ook erg leuk zijn om iemand te hebben waarmee je kan wandelen, want geloof me of niet, honden zijn goede praters. Alhoewel ze nooit terug zullen praten luisteren ze altijd aandachtig en ze letten op de toon van de stem. En door een schattig knorretje of geluidje laten ze altijd weten dat ze je gehoord hebben.

hond gebit

Voor en nadelen op een rij

Na deze lap tekst is het voor de overzichtelijkheid handig om alles nog even op een rijtje te zetten:

+ Prater erbij
+ Maatje erbij
+ Lekker spelen
+ Grappige streken van een beest
+ Altijd iemand die jouw lief heeft

-Het kost tijd
-Ook in de regen moet het beest lopen
-Het kan voor ruzies zorgen
-Beesten hebben aandacht nodig, anders worden ze gemeen-Hij kan erg vervelend zijn

Nu je dit gedeelte hebt gelezen is het verstandig om deze punten nog even door te nemen en te bedenken wat een hond nu voor jou betekent. Wat weegt zwaarder op en wat zou je liever hebben? G(een) hond, voor iedereen is het antwoord weer anders.

hond

cowboy hond

2 Reactiesnaar “Een hond nemen: ja of nee?”

  1. angel schreef:

    mij hond krijgt drooog voeding en korls we moeten ze elke dag kamen en ze verliezen geen haar ze komt een dieren asiel in oostende het blauw kriuis d eaen ook pupy van een jaar en de aren van7 kaar

  2. In Nederland komen op jaarbasis ongeveer 25.000 honden in een dierenasiel terecht. Deze dieren zijn verdwaald of ongewild. Hierdoor raken de asielen overvol en moeten er veel gezonde honden onnodig worden geëuthanaseerd. Om mensen zich hier meer bewust van te maken en hen van meer informatie te voorzien, proberen wij via de Facebook Groep ‘Asielhonden in Gelderland’ een platform te bieden aan iedereen die wil deelnemen of bijdragen aan dit onderwerp. Hopelijk wilt u allen lid worden!

Plaats een reactie