DS: beter of slechter dan de PSP?

Behalve sony bracht ook Nintendo een nieuwe handheld op de markt. Maar welke is nou eigenlijk het best, en wat kan je nou eigenlijk allemaal met de ds. Ik zal het je zo goed mogelijk vertellen!

In de doos

  • Uigebreide handleiding waarin staat hoe de ds precies bedient wordt
    Stylus, een klein dun stokje die werkt op het toch screen (2 stuks)
  • Je DS, je nieuwe speeltje
  • Oplader

Om te beginnen

Zodra je je zojuist gekochte DS trots uit de doos haalt ben je nog maar een paar stappen verwijdert voor het spelen van je eerste spel. Ten eerste moet je de Nintendo DS openklappen wat geheel simpel is en voor zichzelf spreekt. Nu zie je dat de ds 2 schermen bevat waarvan de onderste aanraak gevoelig. De stylus zit goed weggestopt in een rond opbergnisje aan de zij kant van de ds. De aanknop bevindt zich aan de rechter zijde en is makkelijk in te drukken. Nu moet je enkele persoonlijk gegevens invoegen zoals je geboortedag, naam en de tijd en datum. Nu ben je aangekomen in het menu en kan je aan de slag.

Nintendo DS

Het menu

Het menu is netjes weergeven, maar niet zo mooi als die van de PSP. De kleur is instelbaar en het menu bestaat uit meerdere vierkantjes waar je op kan drukken. Er is een tabblad waarmee je je spel op start, een waarmee je kan chatten en een waarmee je de instellingen van je ds veranderd. De menu’ s zijn Nederlandstalig en makkelijk te bedienen.

De functies

Hieronder zal ik de functies beschrijven van de Nintendo DS

Wii-fi

De DS ondersteund wii-fi waardoor je online kan gamen met de daarvoor gemaakte games. Wii-fi werk echter niet al te best, want behalve veel lag heb ik ook veel problemen ondervonden met friend codes. Om online te spelen met iemand heb je in de meeste gevallen een friend code nodig om in contact te kunnen komen waardoor je verhindert wordt om met een vreemde te spelen.

Opties

Het optie menu bestaat weer uit 4 tabbladen waarmee je o.a. de kwaliteit van je aanraakscherm kan testen, persoonlijke details kan veranderen en je systeem perfectioneren (Hoeveelheid licht etc.)

Games

Mario Party voor de DS

Hier gaat het natuurlijk allemaal om, hierover verderop meer.

GBA games

De DS bied de mogelijkheid om de oude GBA games opnieuw te spelen, dit doe je door ze in het grote slot te stoppen en deze vervolgens op te straten via het menu. De GBA games worden vertoont op maar een scherm en zullen niet de mogelijkheden met de stylus ondersteunen. Maar ze werken, en daar gaat het om! De gameboy colour spellen kunnen echter niet bespeelt worden op de ds.

Besturing

De besturing door middel van de stylus is natuurlijk helemaal nieuw. Het onderste scher reageert namelijk op beweging waardoor je het spel als het wijze dirigeerd met je stylus. Zo is het erg natuurlijk en handig om voorwerpen te verplaatsen en plaatsen door middel van de stylus en ook kan je er vele mini-games mee doen. De stylus brengt dus een geheel nieuwe spelervaring mee. Maar dat is niet alles, ook bevat de ds een microfoon waarmee je in enkele geselecteerde spellen je stem kan gebruiken om het spel aan te sturen. Dit is o.a. al gebeurd in het spel nintendodogs, waarin je jou hond kon besturen.

Nieuwe besturing=Vernieuwende spellen?

Voor de ds heb je 2 soorten spellen. De 1e categorie zijn kleurrijke spellen waarin het vooral de bedoeling is om of mini-games te doen of om over platformen te springen a la Mario. In de 2e categorie vindt je vooral spellen voor de volwassenen want Nintendo wil de ouderen ook aan het gamen brengen door middel van games als braintraining en sudoku spellen die zelfs je moeder kan bedienen. Ik mis zelf echter de 3e categorie voor de hardcore gamer want veel toppers op shooter gebied hoef je niet te verwachten, want verder dan metroid prime gaat dit toch niet.

Design & geluid

Het design van de DS is ronduit lelijk en het ziet er uit als goedkoop plastic. De kleueren waarin hij beschikbaar is zijn grijs, blauw en roze. De DS mist echter de mooie glans van de PSP of de lite (Modernere versie, schrijf ik later over) versie. Het design is dus allesbehalve geslaagd. Het geluid is ook van mindere kwaliteit dan de PSP, maar het kan er mee door. Je zal echter geen echte muziek hoeren als op de PSP want dit kan gewoon niet op de DS.

Mijn mening

Naar mijn mening loopt de DS toch wat achter op de psp, aangezien hij geen ondersteuning bied voor het afspelen van film en degelijke en ook de spellen izjn van wat mindere kwaliteit. Eerder wat voor hele jonge mensen en volwassenen maar niks voor de doorsnee gamer. Ik raad dan ook de PSP aan want die bied toch meer.

Conclusie

De DS is een leuke, vooral vernieuwende handheld die op veel punten toch wat achterloopt op de PSP. Voorla leuk voor een specifieke doelgroep en niet voor iedereen. Als je tot deze behoord, zeker kopen!

Plaats een reactie