De beste monitor voor de PC kopen voor weinig

Een monitor geeft alles op je computer weer. Dankzij de monitor kun je zien wat er op de computer staat en is tegenwoordig onmisbaar. Er zijn echter veel verschillende soorten monitoren. Waar monitoren vroeger erg zwaar en groot waren zijn de monitoren nu plat, licht en stijlvol.

Beeldkwaliteit

Bij een monitor is het belangrijk dat het scherm duidelijk en helder is. Het scherm moet genoeg licht geven en kleuren goed weergeven. Bij spiegelende schermen is een groot nadeel dat wanneer de zon schijnt, je bijna niets kunt zien op het scherm. Ondanks dat dit er stijlvol uitziet, is het niet echt praktisch. Waar iedereen eerst een enorme beeldbuis had van 10 kilo met een afmeting van 15 inch, heb je tegenwoordig prachtige schermen van 30 inch die slechts twee centimeter dik zijn. De grootte van het scherm zegt veel, maar niet alles. Beeldschermresolutie is erg belangrijk bij een monitor. Bij een scherm met een hoge beeldschermresolutie kun je meer op kwijt dat bij een scherm met een lage resolutie. Zo kan hij bijvoorbeeld zijn dat je op een 23 inch scherm minder ruimte hebt dan op een scherm van 21 inch.

 

Soorten monitoren

Wanneer je besluit om een nieuwe monitor te gaan komen kom je verschillende termen tegen. TFT- en LCD-schermen zijn de platte monitoren die je tegenwoordig alleen nog maar tegen komt. De snelheid van een monitor wordt gemeten in milliseconden. Dit houdt de tijd in hoe lang het duurt voordat een pixel op het beeldscherm van kleur is veranderd. Veel schermen hebben een reactiesnelheid van 5 milliseconden. Bij 5 milliseconden is een monitor snel genoeg om geen vage beelden te geven. Het contrast van een monitor is ook belangrijk. Het contrast wordt als een ratio weergegeven, bijvoorbeeld 500:1. Hoe hoger dit getal is, des te beter zijn de kleuren op je monitor.

 

Aansluiten beeldscherm

Het aansluiten van een monitor kun je doen met een aantal verschillende kabels. Vaak is dit de welbekende kabel met het blauwe uiteinde. De stroomvoorziening komt via het 230 volt netwerk. Je kunt vaak ook nog een of meerdere extra beeldschermen aansluiten op je PC of laptop. Het voordeel hiervan is dat je dus, meerdere schermen hebt, iets wat zeer handig kan zijn omdat je veel meer werkruimte hebt.

 

Aanschaffen beeldscherm

Beeldschermen variëren heel erg qua prijzen. Een 19 inch TFT scherm kun je nieuw kopen voor onder de 100 euro, terwijl een 30 inch scherm makkelijk 1.000 zal kosten. Bekijk alle opties goed voordat je over gaat op een aankoop van een nieuwe monitor. Een mooie aanbieding kan je zomaar honderden euro’s besparen.

Plaats een reactie