Alles over Oblivion

Zoals Julie waarschijnlijk al hadden opgemerkt de laatste week ben ik een erg grootte fan van het spel oblivion. Alhoewel ik het niet altijd eens ben met de keuzes van de makers blijft het een immens spel. En nu ligt er al een deluxe editie in de winkel waarmee je oblivion en allebei de uitbreidingen krijgt voor de prijs van maar een spel. Maar hoe lang vermaakt dit nou eigenlijk en wat is er allemaal te doen in Cyrodil, het land waar het spel zich afspeelt? Ik besloot het uit te vinden.

Het begin

Als je oblivion opstart en een nieuw spel opstart dan gebeurd er een boel. Hieronder kan je lezen wat dat allemaal is.

Maak je personage

Eerst zal je een personage moeten samenstellen. Dit personage is het hele spel erg belangrijk en het is dus belangrijk dat je er even over na denkt. Als eerst zal je een ras moeten kiezen. Elk ras heeft zijn of haar voordelen en nadelen en hier zat ik dan ook een tijdje om te tobben. Ikzelf nam een imperial omdat hij behalve goed met het zwaard, ook goed met pijl en boog is en ook nog is een beetje magie kiest. Tot slot is hij erg goed in onderhandelen waardoor je dus stukken sneller rijk wordt. Verderop kan je nog lezen over de diverse rassen en keuzes. Zodra je je ras en geslacht hebt gekozen kan je je personage geheel aanpassen. Van de grootte en positie van de neus tot de exacte plek en kleur van de ogen. Zo kan je een extreem lelijk of mooi iemand maken waardoor er haast geen personage hetzelfde is. Ikzelf was al bijna een uurtje bezig met het maken van een personage en de statistieken zo goed mogelijk te benutten dus neem er maar de tijd voor!

kies je sterrenbeeld

Ook moet je een sterrenbeeld kiezen die je een voordeel of soms een nadeel geeft. Zo hebben sommige sterrenbeelden een extra kracht als een magie spreuk en een ander heeft weer wat sterkere wapens. Ikzelf koos het sterrenbeeld van de dief omdat je dan lekker stilletjes kan doen door de bonus die je krijgt. Ook hier is het weer even wikken en wegen.

Kies je klasse

Hier kan je kiezen uit diverse klassen of er zelf een creëren. Elke klasse heeft een bonus aan bepaalde dingen en is weer slechter in andere. Zo is de warrior goed in vechten maar onder het motto eerst hakken dan praten is hij een niet al te sociaal type. Als je echter kiest om zelf een klasse te maken dan zal je zelf de belangrijkste skills (hierover verderop meer) moeten kiezen. Dit besloot ik zelf maar te doen omdat ik er maar niet over uit kwam, en ik maakte een vechtersbaasje met een redelijke persoonlijkheid. Tot slot kan je je klasse nog een naam geven en ik noemde de klasse the monkey.

Het begin van het spel

Na een fascinerende intro was het zover: ik kon eindelijk gaan spelen met een van de grootste spellen aller tijde als ik diverse bronnen moet vertrouwen. Ik begin in een troosteloze cel met tegenover me een celmaat, als ik hem zo mag noemen tenminste. Hij maakt namelijk nogal een spot op me en lacht me uit. Een imperial in de gevangenis? In hun eigen gevangenis? Hier heeft hij een lol om. Vervolgens hoor ik enkele bewakers komen en de gemene man lacht sinister. Zij komen je vermoorden, want je weet dat je de doodstraf hebt verkregen. In die paar minuten tijd in de gevangenis gebeurd er al van alles en krijg ik een steeds ergere hekel aan mijn buurman. Tot mijn verbazing komen er echter geen beulen naar beneden maar de koning met zijn lijfwachten. Ik moet tegen de muur gaan staan omdat ze me niet vertrouwen (wie vertrouwd nou wel een gevangene) en dus doe ik dat maar. De bewakers komen naar voren en openen een ontzettend goed verborgen geheimen ingang in de muur. De keizer spreekt me opeens aan en besluit me niet te doden omdat ik degene ben uit zijn dromen: ik zou de held van Cyrodil zijn en dus mag ik mee. Na een lange wandeling wordt de keizer vermoord door een moordenaar in een rode cape die me niet goed gezind is. Ik besluit hem te doden en na te denken over de keizer zijn laatste woorden: Hij gaf me het amulet van de koning en beaamde dat er nog een laatste erfgename over was. Ik moest Jauffre maar opzoeken, hij wist er meer over. En zo kwam het dat ik uiteindelijk het riool uitklom en uitkeek over een grootste open wereld. Voor mij lag een groen, mooi grasveld vol met bloemen en een zomerse zon die er over heen schijnt. Achter mij zie ik een grootse stad die de imperial city genoemd wordt. Ik heb zoveel keuzes en ik weet gewoon niet wat ik als eerst wil doen, maar dan breek ik de knoop door: ik heb nog een bezoek te brengen aan mijn vriendelijke buurman in de gevangenis….

De rassen

oblivion hert

Laat ik maar beginnen met het op een rijtje zetten van alle rassen die je kan kiezen. Je kan er in totaal 10 kiezen en ze verschillen allemaal.

Atmer (of ook wel high elf)

Een elf die niet vies is van wat magie. Ook is hij een van de meest gesocialiseerde vreemde rassen in de omgeving. Ook is deze elf niet vies van een klein beetje zwaardvechten maar magie is toch echt zijn specialiteit.

Argonian

Deze reptielen worden maar door weinige begrepen en zijn daardoor gehaat door de meeste mensen. Na jaren van onderdrukking zijn de argonians ook wat agressiever geworden en verdedigen ze hun eigen landen steeds meer. Ze zijn snel en worden niet snel aangegrepen door ziektes of vergiffen. Ook kunnen ze onbeperkt lang ademen onder het wateroppervlakte.

bosmer (of woord elf)

Deze elfen soort is extreem goed in magie waarmee mensen of andere wezens voor de gek worden gehouden. Zo kan hij of zij een dier onder de macht nemen maar ook in het oproepen van allerlei beesten zijn ze goed. Alhoewel ze niet heel populair zijn onder de mensen zijn ze dat wel onder de overige rassen. Een wood elf is dan ook extreem handig om in te zetten als bijvoorbeeld een dief.

oblivion

Breton

Deze half mens half elf soort houden vooral van de verdedigende zijde van de magie. Zo maken ze zichzelf beter ( wonden genezen), kunnen ze andere slechter maken en de krachten van andere krachtige magiërs voor zichzelf gebruiken. Alhoewel ze redelijk gewaardeerd zijn kunnen ze niet zo veel sterke aanvallende krachten gebruiken als wapens of magie die andere wezens schaadt.

dumer of dark elf

een goed tussen karakter. Hij steekt nergens met de kop boven uit maar kan alle kanten op. Hij is namelijk een redelijke vechter, kan goed magie maar ook is hij goed in het gebruik van pijl en boog. Ze heten dark elves omdat de huid van deze elfen duidelijk wat donkerder is en ze kunnen erg goed tegen vuur.

Imperial

Bewoner van de hoofdstad en mijn persoonlijke favoriet. Hij is erg netjes en goed opgevoed waardoor onderhandelen en praten een makkelijke opdracht is. Hij is ook redelijk goed in magie, pijl en boog en zwaardvechten waardoor het een perfecte keus is als je eigenlijk alles tegelijk wilt zijn.

khajiit

Deze katachtige soort worden door velen, samen met de angorians gezien als de wilde beesten van het rijk. Wild zijn ze zeker met een matige persoonlijkheid en een voorkeur voor lekker hard hakken. Maar toch moet je ze niet onderschatten want door de diepe ogen van deze soort kunnen ze iedereen wegjagen.

Nord

Een sterk ras die hoog boven in de koude bergen woont. Hierdoor kunnen ze goed tegen zware kou en zijn ze ook nog is bedreven vechters. Met het waard zijn ze namelijk extreem agressief en dan hebben ze ook nog wat magie om zichzelf beter te maken. Kortom een wat sterkere vechter.

Orc

mensen kennen de groene mannen wel die overal maar al te graag in te beuken. Behalve beuken met een grote bijl zijn ze ook goed in het repareren van allerlei wapen en in het gebruiken van een klein beetje magie. Ook orcs kunnen dapper zijn want momenteel is de kampioen van Cyrodil een orc.

redguard

tot slot hebben we de redguard. Zij zijn de sterkste vechters in heel Cyrodill en zijn bruin geworden door hun warme afkomst (woestijn) Tot slot is hij ook absoluut geen slechte aanvaller en gebruikt hij met plezier allerlei soorten magie.

De skills

oblivion kaart

Zoals je waarschijnlijk al eerder hebt gelezen zijn er allerlei soorten skills. Een skill geeft aan hoe goed je ergens in bent. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat iemand met een rode stip op ciao als skill level rood heef behaald. In oblivion wordt je beter in een skill als je het vaak gebruikt of training neemt bij een expert, tegen een kleine vergoeding. Hieronder beschrijf ik de diverse skills.

Blade

Als je deze skill wilt trainen zal je veel met zwaarden moeten werken. Zwaardvechten kan erg krachtig zijn en hoeft niet al te duur te zijn aangezien je, mits jouw zwaard kapot gaat hem gewoonweg kan laten repareren.

Blunt

Het trainen met hamers en hakbijlen kan erg krachtig zijn tegen allerlei vijanden maar het is allemaal wel heel erg sloom. Je kan niet even snel achter je vijand gaan staan en hem raken aangezien een bijl niet al te wendbaar is.

hand to hand

Als je liever geen geld uitgeeft aan dure wapens dan is dit wat voor jou. Met deze skill train je om te boksen en dit kan nog eens extreem nuttig zijn, Als je er namelijk erg goed in bent dan krijg je de kans om de tegenstander te ontwapenen.

Amored

Als je niet al te veel geld wilt uitgeven aan het repareren van je uitrusting dan is het een goed idee om deze skill te gaan trainen. Je moet daar in tegen, vooral in het begin, veel hamers komen aangezien ze snel kapot gaan.

Block

Als je liever verdedigd en vervolgens gebruik maakt van de vijandelijke aanval dan kan je hier natuurlijk een prachtig schild voor gebruiken. Hoe beter je wordt hoe sneller je de tegenaanval je kan inzetten en hoe meer kans je hebt op een ontwapening.

Heavy armor

Deze skill train je automatisch door het gebruiken van zware harnassen. De zware harnassen zijn sloom maar o zo krachtig. Hoe langer je ze draagt hoe meer je er aan raakt gewent en hoe langer je het kan dragen.

Athletics

Hiermee leer je hoger te springen en sneller te zwemmen. En dit kan je dan ook steeds beter als je deze 2 dingen doet.

Acrobatics

Deze skill train je door veel te rennen door speelwereld. Dit kost energie maar hoe vaker je het doet hoe minder het zal kosten. Rennen kan erg nuttig zijn als je in een wel erg belemmerende situatie terechtkomt….

Light armor

Als je deze skill traint dan kan je beter omgaan met lichte harnassen die flink snel zijn en minder lawaai maken tijdens het lopen. Een goed harnas voor een dief of een stiekeme moordenaar dat toch nog wat aanvallen kan tegenhouden.

security

Als je deze skill traint zal je steeds beter worden in het open pielen van sloten. Dit doe je door puntjes in gaatjes te duwen. Als je er een omhoog gooit dan moet je op tijd klikken maar hij gaat na een snelle tijd ook weer omlaag en dan gaat het mis. De sloten worden steeds moeilijker en daarom is het zeker belangrijk voor de indringer om dit een beetje te trainen.

sneak

Dit is ook een erg handige skill voor de indringer. Als men je niet ziet dan heb je meer kans om dat ook zou te houden. Dan kan je ondertussen immers lekker een huisje leeg gappen terwijl de bewoner een uiltje knapt.

Marksman

Als je een soort van Robin Hood de derde wilt worden dan is dit wat voor jouw. In het begin zal het nog een hele uitdaging zijn om aardig raak te kunnen schieten me je pijl en boog maar dit veranderd al gauw…. Later kan je zelfs inzoomen!

Mercantile

Als je deze skill goed traint dan wordt je stukken beter in het onderhandelen met andere verkopers en kan je proberen om meer geld los te peuteren. Je moet echter wel oppassen want relaties kunnen leiden onder slechte boden op een voorwerp.

Speechcraft

Hiermee kan je het verschil maken tussen een sociale baardaap of een vechtende en grommende orc. Als je deze skill veel traint door te praten dan wordt je steeds socialer en mogen mensen je sneller.

illusion

Met deze skill kan je mensen een beetje gek maken. Je kan mensen visoenen geven waardoor ze willen terugtrekken of ze laten denken dat ze slechter zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Gewaagde maar krachtige vorm van magie.

Alchemy

Voor de man of vrouw die graag boven een pruttelende pot staat. Als je deze skill goed traint kan je steeds meer drankjes creëren met de diverse ingrediënten die je overal tegenkomt, en daar kan je dan weer aardig wat mee verdienen.

Conjuration

Met behulp van deze skill kan je andere wezens oproepen die aan jouw zijde vechten. Extreem handig aangezien ze in veel gevallen toch net even voor wat afleiding kunnen zorgen.

Mytsicims

Magie waarmee je allerhande voorwerpen kan beïnvloeden en veranderen van positie.. Hiermee kan je, mits je goed bent, de wereld veranderen en tegen je tegenstander in zetten. Eveneens ingewikkelde als krachtige magie.

Alteration

Hiermee kan je je eigen psychische zelf tijdelijk aanpassen met allerlei schilden en magie spreuken waardoor je opeens onderwater kan ademen of veel meer vracht kan meezeulen. Handig maar niet vernietigend.

Destruction

Shivering Isles

Met deze skill kan je vernietigen. Met allerlei sterke vuur bollen en elektrische aanvallen zullen je tegenstanders huilen voor de dood. Mits je het goed traint kan je er erg krachtig en gelukkig mee worden.

Restoration

De laatste extreem handige skill geeft je de mogelijkheid om jezelf en vaak ook andere beter te maken. Aangezien je zo nu en dan wel eens wat pijn ondervindt is deze skill erg handig.

Mijn kijk op de skills

oblivion kerk

Ikzelf vindt alle skills goed uitgebalanceerd en leuk om te gebruiken. Toch vindt ik het jammer dat er niet zo heel veel afwisseling is. Zo heb je geen skill om te vissen of je eigen wapens te maken, en dat zou toch wel erg leuk zijn. Desniettemin vermaak ik me erg met deze skills, want geloof me voordat je ze allemaal in Lvl 100 hebt dan zijn er wel enkele jaartjes voorbij!

De steden

In oblivion heb je behalve de hoofdstad die de imeprial city heet nog meerdere groten steden. Deze steden kan je al vanaf het begin van het spel gemakkelijk bezoeken maar welke zijn mooi en leuk en welke niet? Ik zet ze hieronder even voor je op een rijtje.

The imperial city

De grote hoofdstad is geheel wit en oogt als een stad uit de lord of the rings film. De stad bestaat uit meerdere districten met alleen een andere functie die ik hieronder even zal beschrijven voor Julie.

– Market district, hier kan je je spullen verkopen en geld verdienen.
– Arena district, vecht of wed in de arena
– Arboretum, een planten tuin binnen de stadsmuren
– Temple district, hier staat de heilige tempel en enkele huizen
– Talos plaza district, het rijkere deel van de stad
– Elven gardens district, hier wonen vooral veel elven
– Prison district, hier bevindt zich de gevangenis
– Arcane university, de groten universiteit voor de magiërs
– Waterfront district, het armste deel van de stad

Elk district ziet er weer anders uit en er is dus genoeg afwisseling aanwezig in de hoofdstad, maar hoe zit het eigenlijk met de andere groten steden?

Anvil

Een mooi kust plaatsje die vooral leeft van de haven. De bouwkunst is duidelijk overgenomen van de Grieks/Romeinse tijd want alle bouwwerken zijn met zuilen en in het wit. Aan de haven liggen enkele gezellige winkeltjes en ook de vuurtorren is de moeite van het bezoeken wel waard. Alleen jammer dat de krotten aan de buitenrand van de stad de schoonheid van de stad wat verlagen.

Bravil

Bravil is een wat arme stad wat je dan ook kan zien. Omdat er niet genoeg geld is voor een goede riolering staan de meeste huizen op poten en vindt je velen hangbruggen in de stad. Het hoogtepunt van het dorp is het beeld van de gelukkige vrouw die, zo zegt men, geluk brengt aan iedere voorbijganger. Het enige gebouw van steen in de stad is het kasteel.

Bruma

Een erg koud bergdorp waar vooral veel norren wonen. De inwoners daar hebben de huizen dusdanig aangepast dat er te leven valt met de ijzige kou. Veel van de huizen lopen grotendeels ondergronds omdat de warmte daar gemakkelijker vast gehouden wordt. In het midden van de stad staat een prachtige kerk en als je geluk hebt kan je er je eigen beeld nog eens vinden….

cheyindal

In mijn ogen het mooiste en vredigste dorp in Cyrodil. De huisjes zien er schattig uit met houten steunbalken en witte bekleide muren en dit alles wordt begeleid door een mooi watertje dat door de stad loopt. In het midden staat dan ook nog is een prachtige kerk en aan het eind van de stad een groot kasteel en dan heb je het: een mooi en perfect dorp!

chorrol

Een redelijk grootte stad met een aparte bouwkunst. Midden in de stad staat een groten boom waar alle bewoners rond de middag langs komen om de nieuwste roddels over en weer te brengen of gewoon gezellig te praten. Het kasteel in chorrol is misschien wat kleiner dan je gewenst bent maar is de moeite van het bezoeken zeker waard.

Kvatch

Ooit was kvatch een grote en bloeiende stad met een eigen arena. Dit veranderde echter toen er een draak aan de hemel ontsprong en de gehele stad in as legde. Nu is er niks anders meer over dan een brandende en kapotte stad vol met verdriet en haat. Onderaan de stad staat een tentenkamp waar de overlevenden van de ramp nu leven.

Leyawiin

Een redelijke stad gevuld van huizen gemaakt van allerlei kleuren klei. In deze stad bevinden zich enkel immense huizen en er zijn ook 2 goede hotels aanwezig. Alhoewel sommige delen er wat oud en lelijk uitzien moet je de essentiële schoonheid van leyawiin niet onderschatten!

skingrad

Een grote en rijke stad die leeft van de handel. De mysterieuze leider van de stad wilt je niet zien en lijkt een groot geheim met zich mee te dragen. De stad bestaat uit enkele smalle straten met ontzettend hoge huizen en een groot kasteel op de top van een berg. Hier kan je ook een prachtig huis kopen zo gaan de geruchten.

De andere steden

Verder zijn er nog velen kleine nederzettingen die leuk zijn om te bezoeken maar te veel om te beschrijven. De bovenstaande steden bieden het meest en hebben alle hun eigen architectuur en goede en slechte punten. Daarom is het zeker aan te raden om ze alle eens een bezoekje te brengen.

De facties

oblivion monster

In het spel oblivions zijn diverse facties waarvan je lid kan worden. Als je dit doet dan kan je opdrachten aannemen en hoger worden in je rank of ook wel positie in de factie. Met het lid worden van facties kan je zowel vijanden als vrienden maken dus denk overal goed over na!

The blades

Van deze factie wordt je automatisch lid als je het hoofdverhaal gaat volgen. Je zal niet hoger gaan in de positie die je hebt aangezien dit de hoogst mogelijke is waarin je begint maar je zal wel velen opdrachten moeten doen. Je moet de keizer namelijk beschermen tegen de mythic dawm, volgelingen van het kwaad die Cyrodill willen overnemen en alle steden willen vernietigen. De opdrachten van deze factie zijn zeker een uitdaging en niet gemakkelijk om te behalen. Als beloning krijg je echter een zeldzaam en erg mooi harnas.

The thieves guild

Sommige mensen zeggen dat ze bestaan, andere beschouwen het als een sprookje. Misschien kom je er meer over te weten als je een nachtje in de gevangenis doorbrengt. De thieves guild schijnt gestolen waar te kopen en soms zelfs speciale opdrachten te hebben voor speciale leden. En wie is nou eigenlijk de mysterieuze Gray Fox waar iedereen het over heeft? Ikzelf vindt de guild zeker de moeite waard omdat stelen een goede uitdaging is. Vooral het einde vind ik erg mooi maar ik verklap nog even niks.

The dark brotherhood

Moorden voor geld is het motto van deze guild. Het schijnt dat je pas lid mag worden van deze factie zodra je een onschuldige hebt vermoord. Vervolgens zal je stil moeten moorden en zo duister als de schaduw moeten worden. Ik vindt deze guild persoonlijk een van de leukste wat onder andere komt door de velen plotwendingen en het duistere en gemene sfeertje. Als je de kans krijgt en het niet al te erg vindt om slecht te worden dan is het zeker een goed idee om lid te worden.

The arena

De arena is een plek waar alleen de dapperste vechter het lang volhouden. Iedereen kan lid worden dus het is zeker de moeite waard om er even langs te gaan en te gaan vechten voor geld. Na elke 3 gevechten ga je een level omhoog en het schijnt dat je de kampioen van de arena, the gray prince kan uitdagen zodra je hoog genoeg bent.

The fighters guild

Een goede guild voor de dappere en nobele ridder die niet vies is voor wat geweld. In het begin lossen ze vooral kleine problemen op als ratten in een kelder, maar al gauw slaat dit over op de problemen met de rivalen, de blackwood company. Hierdoor krijg je enkele infiltratie missies en zal je uiteindelijk de grote vijand moeten vernietigen. Een spannende verhaallijn met een beloning die de moeite waard is.

The mage guild

Tot slot hebben we de mage guild. Voordat je wordt toegelaten tot de grootte universiteit zal je toestemming moeten krijgen van elke mage guild hall. Dit doe je door een simpele of minder simpele opdracht te doen voor zo’n iemand. Zodra je dan eindelijk bent toegelaten kan het echte werk beginnen en zal je flink moeten vechten!

Besturing

oblivion schepen

Het spel bestuurd gemakkelijk aangezien het spel speelt uit een First person aanzicht (dit betekend dat je letterlijk door de ogen van de hoofdrolspeler kijkt) en daardoor het spel kan spelen als een shooter. Je vecht en verdedigd met de muisknoppen en met de c knop op je toetsenbord gebruik je magie. Dit alles werkt vlot en is niet erg moeilijk om te leren. Het veranderen van wapen of spreuk is echter wat minder handig omdat je dan telkens in diverse menu’ s moet opzoeken waar hetgeen is dat je zoekt. Je moet alles dus goed ordenen en dan gaat het meestal wel goed.

beeld

Het spel ziet er voor een open wereld schitterend uit. Als je beschikt over een goede computer dan komt alles echt sprookjesachtig mooi in beeld. Het water golf realistisch en weerspiegelt de zon of een van de velen manen die het spel bezit. Alles ziet er gewoonweg prachtig uit. Ook de binnen locaties ademen veel sfeer uit me allerlei licht effecten van verschillende soorten lampen en ramen. De dag/nacht overgang is ook erg mooi gedaan en het loont zeker om is een keer een zonsopgang of ondergang helemaal uit te wachten en te bekijken. Ook de wapens en andere voorwerpen in het spel lijken als 2 druppels water en zien er gewoonweg prachtig uit.

Geluid

Al deze pracht en praal wordt zo nu en dan ondersteund door sprookjesachtige muziek die de sfeer nog meer tot leven brengt. De muziek is mooi en past altijd bij de situatie waarin je je bevindt. Als je rustig over de weg van pracht en praal rijdt dan hoor je rustige muziek maar als je in een duistere kerker rondloopt dan is dat wel anders. Ook zijn alle teksten ingesproken van de karakters die je tegenkomt waardoor je de verhalen en informatie die ze te vertellen hebt veel liever aanhoort. Wel zijn de gezichtsanimaties soms wat nep en hebben veel mensen ongeveer dezelfde stem. Maar toch vond ik het leuk om met zoveel mogelijk mensen een praatje te houden aangezien sommige wel erg nuttige en/of leuke dingen hadden te vertellen.

Uitbreidingen

En alsof dat niet genoeg is! Nee, hoor dat is het niet! Op deze dvd zitten ook nog eens de 2 uitbreidingen knights of the nine en shivering isles. Hieronder zal ik de uitbreidingen beschrijven.

Knights of the nine

Knights of the nine is eigenlijk een verzamel cd met diverse kleinere uitbreidingen die je ook vanaf de website kan downloaden. Los gaat dit spel meerstal voor 2 tientjes over de toonbank maar nu krijg je hem er natuurlijk gewoon gratis bij. Maar welke uitbreidingen zitten er bij inbegrepen en zijn ze de moeite waard?

Horse armor pack

oblivion tempel

Met deze uitbreiding krijg je zowaar een harnas voor je geliefde of eventueel gehate paard. In dit pakket zitten enkele harnassen voor je paarden die er ontzettend mooi uitzien. Alleen zal je er wel moeten betalen, tenminste nadat je de gratis tegoedbon hebt uitgegeven ter waarde van 1 gratis harnas. Deze harnassen zijn echter niet ontzettend nuttig aangezien een paard nooit echt dood gaat, hij kan alleen tijdelijk bewusteloos raken. Daarom vindt ik dit een onnuttige en niet zo bijzondere uitbreiding.

Knights of the nine

De grootste uitbreiding van deze cd en tevens de titel van de verzamel cd. Hier zal je ongeveer 10 uur mee bezig zijn met als eerste opdracht het lopen van de pelgrim route. Zodra je dit hebt gedaan (dat duurt wel even) krijg je misschien vergevenis van de goden en bovendien toegang tot de dappere ridders. Jouw doel is het verzamelen en verkrijgen van een bijzonder harnas met wapenuitrusting uit de oude tijden. Hiervoor zal je veel vreemde en gevaarlijke plekken moeten bezoeken, maar wees niet gevreesd, de ridders kunnen je gemakkelijk helpen. Ook moet je je wreken tegen de of het schepsel dat de kerk in het gezellige plaatsje Anvil geheel heeft uitgemoord en vernietigd.

Mehrunes mazor

Hiermee krijg je een geheel onderaardse kerker erbij. In deze kerker leven echter allerlei mensen die je niet goed zijn gezind. Het is daarom aan te raden om extreem voorzichtig te zijn mits je niet het hele gekken dorp achter je aan wilt. Uiteindelijk gaat het immers om het geweldige maar mysterieuze wapen dat zich bevindt achter aan de grot. Voordat je die kan verkrijgen zal je een belangrijke keuze moeten maken. Met deze uitbreiding ben je zo ongeveer anderhalf tot twee uur bezig en hij is best leuk om te doorlopen.

Orrey

De arcane university heeft je hulp nodig met het herbouwen van een geheime plek. Hiervoor zal je op lastige plekken de onderdelen moeten terug vinden. (bandieten hebben deze onderdelen namelijk gestolen) Vervolgens zal je even moeten wachten totdat de orrey is gerepareerd maar als het zo ver is dan mag je naar binnen en de verborgen krachten van deze vreemde ruimte gebruiken.

Spell tomes

Als je van boeken houdt dan is dit deze uitbreiding wat voor jouw. Het enige wat je namelijk krijgt zijn enkele nieuwe boeken met daarin enkele spreuken. Als je deze boeken leest dan ontvang je de spreuk die er beschreven staat voor niks. Er is echter geen specifieke plek waar deze boeken verschijnen, nee dat is gewoon willekeurig en het kan overal gebeuren. Er bestaat zelfs een groten kans dat je het niet eens merkt dat je deze uitbreiding hebt geïnstalleerd.

Thieves den

Met deze uitbreiding krijg je een grot met daarin een piratenschip. Deze kan je veroveren maar hiervoor zal je eerst alle bloeddorstige skeletten uit de ruimte moeten verwijderen. Vervolgens kan je allerlei spullen kopen voor je boot zoals een persoon die gestolen waar koopt. Dit alles kost natuurlijk geld en flink wat ook. Maar als je dan eindelijk alles hebt dan heb je een goede basis voor een diep of insluiper.

Vile Lair

Een andere huizen uitbreiding, tenminste als je het zo kan noemen. Met deze uitbreiding krijg je een ondergrondse grot cadeau die echter nogal vervallen is. Je krijgt te horen dat je uitbreidingen kan kopen van een aan bidder die Sithis aanbid (duivel van oblivion zeg maar) en dit niet al te goedkoop doet. De basis zal nooit gezellig worden maar een spannende plek is het zeker. Perfect voor het duistere figuur die nog zoekende is naar een goede schuilplaats.

wizard’ s tower

Met deze uitbreiding erf je een toren. En niet zomaar een toren! Een magische toren! Zodra je flink wat geld hebt betaald staat hij ook nog eens vol met allerlei magische snufjes. Bovenin heb je een prachtig uitzicht op de hoofdstad en de streek daaromheen. Vanaf hier heb ik dan ook een van de afbeeldingen genomen die onderin vermeld staan. Deze toren is in ieder geval perfect voor de magiër die wat aan goochelt met drankjes en veel magie.

conclusie knights of the nine

Ik vindt de knights of the nine een leuke verzamel cd die de nodige nieuwe gameplay met zich meebrengt. Heb je zin in meer avontuur en een aantal bijzondere maar leuke nieuwe huizen dan is dit zeker wat voor jou. Je krijgt ongeveer 15 uur nieuw speelplezier wat toch zeker de moeite waard is. Het staat er immers toch gratis op (-:

shivering Isles

tot slot hebben we de uitbreiding Shivering Isles. Na de uitgebrachte verzamel cd besloten de makers dat het tijd was voor een echte uitbreiding met een nieuw land die helemaal moest afwijken van het origineel. Is dat gelukt?

Het nieuwe land

oblivion zon

Op een dag loop je ergens rustig of ren je een endje en dan komt er een vreemd bericht: op een klein eilandje is een vreemde poort geopend. Als je nieuwsgierig bent haast je je er natuurlijk heen en daar tref je de meest bizarre zaken aan. Een bewaker waarschuwt je al dat je beter buiten kan blijven en dit gerucht wordt nog eens bevestigd door 2 mensen die er geheel overstuur en gek zijn uitgekomen. Er valt geen gesprek meer te voeren met deze lui. Als je dapper bent ga je naar binnen en dus deed ik dat maar. Ik kwam vervolgens in een klein kamertje met een oude klok die mijn oma ook altijd had. Dit geeft een knus geluid in de kamer. Ik besluit te praten met de mafkees die tegenover me op een stoel zit, hij lijkt net een clown. Hij vraag me of ik naar de shivering isles wil en dat doe ik dan maar. Vervolgens verdwijnt de kamer uit mijn zicht en vliegen er duizenden vlinders het scherm uit waarna ik me bevindt in de shivering isles….

2 volken

Op de shivering isles wonen 2 geheel tegenovergestelde volkeren. Het ene volk is extreem vrolijk en maakt de ene flauwe grap naar de ander terwijl het andere, meer duistere volk meer nadenken over het eind van de wereld en over hoe ze graag willen overlijden. Over het eiland loopt een grens met aan de ene kant een provincie vol van de vrolijkheid en aan de andere kant een gebied vol met de duisternis en ongezelligheid. Het eiland is nogal raar met allerlei vreemde vegetatie die je waarschijnlijk nog nooit eerde hebt gezien en rare wezens zoals lopende bloembollen.

Keizer gek

Je wordt opgeroepen om naar de hoofdstad, New Seoth, te komen om dat de keizer daar een nieuwe held zoekt. En laat dat nou net jou wezen. De keizer past in ieder geval perfect thuis in het rijtje gek, gekker en gekst want hij spant echt alle tronen. Hij speelt met tollen, jongleert met staffen en heeft een gespleten persoonlijkheid. In de opdrachten die hij geeft heb je telkens meerdere keuzes waardoor jij de afloop als het ware bepaald. Zo was er is een keer een opdracht met een gespleten dorp. Iedereen had een dubbelganger van zichzelf, de een een vrolijke kwast en de ander een doemdenker. Het was de bedoeling dat jij besloot welke van de dubbelgangers overbleven…. Moeilijk, moeilijk!

Conclusie Shivering Isles

Met deze uitbreiding kan je wel een uurtje of 30 tot 40 jezelf vermaken. Ikzelf vond de sfeer echter wel wat raar met al die paddenstoel bomen maar ja, het is ook maar een gekken wereld. Het is zeker een vermakelijke uitbreiding die de kwaliteit van het origineel echter (net) niet haalt. Maar je kan je er zeker lang mee vermaken.

Oblivion honger?

Alles uitgespeeld en nog steeds zin in het spelen van oblivion? zoek dan via google naar oblivion mods want er zijn er ontzettend veel. Zelf download ik ook allerlei nieuwe quests en andere dingen. En die brengen soms zelfs nog meer uitdaging dan ik eigenlijk aankan (-:

Conclusie

Poeh…. Dat was me een werkje! Maar nu zal ik Julie de conclusie van deze collectie brengen ook! Ik vindt deze oblivion collectie een erg goede deal voor 50 euro omdat het origineel al 100e uren speelplezier bracht en met de uitbreidingen erbij wordt dit alleen nog meer. Heb je oblivion gemist dan is dit je laatste kans om het spel nog eens te kunnen spelen met de uitbreidingen erbij. Een echte aanrader!

*****

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je nog een vraag over het spel of een opmerking over deze review? Ik hoor het graag en ik zal alle vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.

4 Reactiesnaar “Alles over Oblivion”

 1. _gallean_ schreef:

  mss nog eens even je spelling checken 🙂 vooral bij de rassen zijn er wel wat typfoutjes 🙂

 2. Connor schreef:

  Kun je ook een relatie krijgen met een NPC in dit spel? Daar hoor ik namelijk veel over, maar ik zou niet weten hoe… Is daar een mod voor?

 3. henkied schreef:

  Let op je typfouten en skyrim is ook nice!!!
  :)XD

Plaats een reactie