3D in de toekomst

Waar de derde dimensie voorheen alleen nog een fenomeen was voor attractieparken en speciale bioscopen is het tegenwoordig een bekend iets. Na de kaskraker Avatar en de vertoning van de nieuwe 3DS heeft de weergave van 3D beelden in de huiskamer een sneltreinvaart genomen. De vraag is echter of we hier blij van moeten worden…

Met de meest recente ontwikkelingen in het achterhoofd moet het binnen een jaar of tien mogelijk zijn om alle favoriete zenders in 3D te zien. Hierbij leg ik de nadruk op moet mogelijk zijn aangezien dit helemaal afhangt van de markt: wie koopt er een tv met 3D functionaliteiten, en wie niet? Het probleem is dat de markt momenteel een afwachtende positie heeft waarbij iedereen elkaar aanstaart. De grote televisiemaker wacht nog op de consument, terwijl de consument wacht op de televisiemaker.

Avatar bewees echter dat het mogelijk 3D was om winst te maken op een film in 3D. Het werd zelfs één van de meest succesvolle kaskrakers in de bioscoop. Het blijft echter de vraag of de zenders 3D als standaard gaan gebruiken, veel zenders zenden immers nog niet eens uit in een hoge definitie.

Mijn visie is dan ook dat er wat moet gebeuren. Blijf elkaar niet aangapen maar ga aan de slag. 3D kan ontzettend interessant worden wanneer de techniek verder wordt ontwikkeld. Brilletjes gooien we gewoon weg en we maken voortaan gebruik van hologrammen. Je kan aan Piet even een weer vragen, en je loopt gewoon even naar de NOS wanneer je een update wilt ontvangen op het laatste nieuws.

Het zal wel niet zo’n vaart lopen, maar ik ga er van uit dat het ooit mogelijk moet zijn om in je huiskamer een drie dimensionale beleving mee te maken die dicht bij de werkelijkheid komt. I have a dream, that one day all 2D and 3D televisions will be usable. Ik hoop echt dat al deze interessante ontwikkelingen doorgevoerd gaan worden en dat ik voor mijn dood zo’n mooie 3D tv aan het werk kan zien…. En dan bedoel ik ook echt aan het werk met de televisie zenders en Piet als hologram. Zal je net zien dat deze ontwikkelingen plaats gaat vinden wanneer ik tien meter onder de grond lig, wel als ik dat hoor dan draai ik me nog even om daar beneden!

Ingezonden voor de Tweakers.net prijsvraag, inzending verstuurd voor publicatie.

Plaats een reactie