Vulkanen zijn gevaarlijke, magma spugende gevallen maar haast niemand weet er veel vanaf. Want wat zijn vulkanen nou eigenlijk en hoe werken ze precies? Dat ga ik uitleggen in dit verslag met enkele sterke vulkanistische verhalen. En o ja, als je een vraag hebt die tot een bepaald onderwerp behoord stel hem en misschien schrijf ik er ook een vraag/antwoord review over. Hoe dan ook, hier gaan we!
Bij een vulkaanuitbarsting komt er gesteente en/of magma uit. Dit komt door de druk vanaf onderen wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een aardverschuiving of iets anders. Meestal is het echter niet de vulkaanuitbarsting die zoveel levens eist maar de gevolgen daarvan. Zo kan er een giftige wolk me dodelijke gassen vrijkomen of wat dacht je van een modder stroom?
Hieronder geef ik wat informatie over de soorten vulkanen en het ontstaan ervan.
Een statovulkaan of ook wel kegelvulkaan ontstaat uit velen stollingen en begint maar klein. Er komt dan wat magma uit en die stolt dan op de vulkaan en zo ontstaat er een steeds dikkere laag van het stolsel. Zo krijg je dus een groeiende vulkaan.
Dit is een apart soort vulkaan. Hierbij stroomt de lava namelijk uit en hierdoor ontstaat er een landmassa. Hierdoor is bijvoorbeeld Hawaï ontstaan door een heleboel van dit soort vulkanen bij elkaar. Als je daar dus overnacht dan kan je zeggen dat je op een vulkaan hebt geslapen.
Deze komt bijvoorbeeld voor in Groenland. Want alhoewel het daar koud is is de korst heel en heel diep wel gloeiend heet. Uit de spleten kan dan lava komen waardoor er een groot en gevaarlijk gebied kan ontstaan.
De apartste vulkaan van het stel. Deze soort ontstaat namelijk alleen als er een explosie of dergelijke heeft plaatsgevonden. Hierdoor ontstaat er namelijk een groot gat in de ronde structuur van de vulkaan waardoor de lava maar een richting opgaat. Een voorbeeld hiervan is de Vesuvius (inderdaad, in de Donald Duck strips tekenen ze hem heel maar dat is hij dus niet (-: )
Als een vulkaan al een tijdje inactief is kan er een bergmeer ontstaan. Ik heb ook wel is verhalen gehoord van mensen die eens lekker gingen zwemmen maar het toch wat te heet werden. In ieder geval wordt al het water bij een vulkaanuitbarsting meegestuwd waardoor je een grote modderstroom krijgt.
Door het vulkanisme kan de grond soms ontzettend heet worden. Hierdoor wordt het dieptewater (dat ligt redelijk diep onder de grond) na een tijdje tot het kookpunt gebracht. Aangezien het water vervolgen niet naar links of naar rechts kan wil het naar boven door de druk en zo krijg je een geiser.
Je moet maar blij zijn dat je niet aan de rand van een tikkende vulkaan woont. De kans dat hij uitbarst, is natuurlijk erg klein maar toch zou het mee een beangstigend gevoel meegeven als je weet dat je elk moment kan smelten en alles kwijt kan raken. Ik hoop dat Julie door deze tekst wat meer te weten zijn gekomen en vraag gerust!
leuke foto van die vulkaan.
het plaatje van de spleetvulkaan.
gr. johan en bram